DruštvoSestav organov Pravni aktiDejavnostiObvestilaVestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Društvo

Društvo izgnancev Slovenije 1941 - 1945 je bilo ustanovljeno 9. junija 1991. leta na rajhenburškem gradu v prisotnosti okrog 8000 slovenskih izgnancev, prisilnih delavcev in beguncev. Grad Rajhenburg je bil leta 1941 eno največjih zbirnih taborišč v Evropi; skozenj je šlo na trnovo pot izgnanstva okoli 45.000 Slovencev, zato je bilo ustanovno zborovanje Društva izgnancev Slovenije prav na tem gradu, v simboličen spomin in opomin na tragedijo izgnanstva. V gradu je tudi Muzej slovenskih izgnancev.

Društvo izgnancev Slovenije 1941 – 1945 je zbralo podatke za 9000 še živih prisilnih delavcev in za več kot 10.000 že umrlih slovenskih prisilnih delavcev. Za 5515 prisilnih delavcev je bila 12. 5. 1999 vložena tožba za odškodnino na deželnem sodišču v Bonnu.

Po sprejetju nemškega zakona Spomin, odgovornost in prihodnost, avgusta leta 2000, je vodstvo in aktivisti društva več kot 9000 izgnancem – prisilnim delavcem poslalo na domove obrazce Mednarodne organizacijo za migracije (IOM) in jim pomagalo pri njihovem izpolnjevanju.

Ivica Žnidaršič, predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941-1945

Einspielerjeva 6
tel/fax: 01 434 48 80
e-pošta: drustvoizgnancev@siol.net

PROGRAM DELA DRUŠTVA IZGNANCEV SLOVENIJE 1941–1945 ZA LETO 2024
15. december 2023

V letu 2024 bomo program Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 prilagajali zdravstveni situaciji in starosti članov Izvršnega odbora DIS in njegovih komisij in članstva, ki je višja od 82 let.

Delegacija DIS na pogovoru v kabinetu predsednika vlade
15. december 2023

a prošnjo predsednice DIS Ivice Žnidaršič je bila dne 10. novembra delegacija DIS v zasedbi mag. Gregor Kaplan, mag. Franc Žnidaršič in Alojz Rupar sprejeta na pogovor v kabinetu predsednika Vlade RS.