DruštvoSestav organov Pravni aktiDejavnostiObvestilaVestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Društvo

Društvo izgnancev Slovenije 1941 - 1945 je bilo ustanovljeno 9. junija 1991. leta na rajhenburškem gradu v prisotnosti okrog 8000 slovenskih izgnancev, prisilnih delavcev in beguncev. Grad Rajhenburg je bil leta 1941 eno največjih zbirnih taborišč v Evropi; skozenj je šlo na trnovo pot izgnanstva okoli 45.000 Slovencev, zato je bilo ustanovno zborovanje Društva izgnancev Slovenije prav na tem gradu, v simboličen spomin in opomin na tragedijo izgnanstva. V gradu je tudi Muzej slovenskih izgnancev.

Društvo izgnancev Slovenije 1941 – 1945 je zbralo podatke za 9000 še živih prisilnih delavcev in za več kot 10.000 že umrlih slovenskih prisilnih delavcev. Za 5515 prisilnih delavcev je bila 12. 5. 1999 vložena tožba za odškodnino na deželnem sodišču v Bonnu.

Po sprejetju nemškega zakona Spomin, odgovornost in prihodnost, avgusta leta 2000, je vodstvo in aktivisti društva več kot 9000 izgnancem – prisilnim delavcem poslalo na domove obrazce Mednarodne organizacijo za migracije (IOM) in jim pomagalo pri njihovem izpolnjevanju.

Ivica Žnidaršič, predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941-1945

Einspielerjeva 6
tel/fax: 01 434 48 80
e-pošta: drustvoizgnancev@siol.net

Vrnjena je pravica do zdraviliško – klimatskega zdravljenja
16. april 2021

V zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 je vrnjena tudi izgnancem in beguncem pravica do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, ki smo jo imeli do leta 2012.

Knjiga ob 10 obletnici delovanja Mednarodnega odbora
16. april 2021

Knjigo ob 10. obletnici delovanja Mednarodnega odbora izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945 sta zbrala, napisala in uredila prof. Ivica Žnidaršič in mag. Gregor Kaplan.