DruštvoSestav organov Pravni aktiDejavnostiObvestilaVestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Društvo

Društvo izgnancev Slovenije 1941 - 1945 je bilo ustanovljeno 9. junija 1991. leta na rajhenburškem gradu v prisotnosti okrog 8000 slovenskih izgnancev, prisilnih delavcev in beguncev. Grad Rajhenburg je bil leta 1941 eno največjih zbirnih taborišč v Evropi; skozenj je šlo na trnovo pot izgnanstva okoli 45.000 Slovencev, zato je bilo ustanovno zborovanje Društva izgnancev Slovenije prav na tem gradu, v simboličen spomin in opomin na tragedijo izgnanstva. V gradu je tudi Muzej slovenskih izgnancev.

Društvo izgnancev Slovenije 1941 – 1945 je zbralo podatke za 9000 še živih prisilnih delavcev in za več kot 10.000 že umrlih slovenskih prisilnih delavcev. Za 5515 prisilnih delavcev je bila 12. 5. 1999 vložena tožba za odškodnino na deželnem sodišču v Bonnu.

Po sprejetju nemškega zakona Spomin, odgovornost in prihodnost, avgusta leta 2000, je vodstvo in aktivisti društva več kot 9000 izgnancem – prisilnim delavcem poslalo na domove obrazce Mednarodne organizacijo za migracije (IOM) in jim pomagalo pri njihovem izpolnjevanju.

Ivica Žnidaršič, predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941-1945

Einspielerjeva 6
tel/fax: 01 434 48 80
e-pošta: drustvoizgnancev@siol.net

Obvestilo članom DIS
18. december 2018

Obveščamo vas, da bomo tudi v letu 2019 organizirali izlet v kraje izgnanstva in obisk pokopališč umrlih izgnancev med drugo svetovno vojno.

Sporočilo za javnost iz Skupščine Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, 29. september 2018
18. december 2018

Slovenski izgnanci in begunci smo kot žive priče strahot in nasilja, ki so jih izvajali fašisti in nacisti, ogorčeni, da se v Evropi in pri nas ponovno pojavljajo gibanja fašizma in nacizma. Priča smo poizkusom spreminjanja zgodovine druge svetovne vojne. S popačenjem dejstev se zamegljujejo dogajanja večletne brutalne politike okupacijskih držav. Posamične povojne zunajsodne ukrepe, ki jih obsojamo, se enači s fašističnimi in nacističnimi dejanji. Edini način, da preprečimo ponovitev strahotnih dejanj iz druge svetovne vojne, je ozaveščanje mlajših generacij o času, ko je bil svet izpostavljen in ogrožen zaradi nasilja in genocidne politike fašističnih in nacističnih sistemov.

Sklepi Skupščine DIS, ki je bila 29. 9. 2018 v Ljubljani
18. december 2018

Delegati so sprejeli poročilo o delu DIS od junija 2017 do junija 2018. Delegati so sprejeli tudi program dela Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za leto 2019 z dopolnitvami, da se oblikujejo tudi pokrajinski odbori DIS.