DAN ODPRTIH VRAT V BRESTANICI
16. april 2014

Ob dnevu izgnancev – 7. junija bo dan odprtih vrat v največjem zbirnem taborišču za izgon Slovencev v Brestanici

Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945 že več let organizira in vodi obnovo dela največjega zbirnega taborišča za izgon Slovencev – hlevov in konjušnice pri radu Rajhenburg v Brestanici. O tem, kako je potekala obnova po letu 2004, je na voljo tudi posebna brošurica, i jo je izdal DIS.
Tudi s prispevki članov DIS je taborišče zdaj obnovljeno, potrebna pa je še dokončna notranja ureditev taborišča.
V soboto, 7. junija – na dan izgnancev bo taborišče za vse obiskovalce odprto od 9. do 18. ure.
Obiskovalci si bodo lahko ogledali obnovljeni del taborišča, zbirko predmetov z izgnanstva ter sezname v izgnanstvu umrlih Slovencev.
Na dan odprtih vrat, 7. junija 2014, bomo od 9. do 18. ure sprejemali tudi predmete iz izgnanstva (kovčke, skrinje, žlice, skodelice, dnevnike, fotografije), e jih boste obiskovalci prinesli oziroma pripeljali s seboj. Na vsak predmet napišite oziroma nalepite nalepko s podatki, kdo predmet podarja in iz katerega kraja izgnanstva ste ga prinesli.
Nekatere krajevne organizacije DIS bodo na dan izgnancev na dvorišču taborišča  Brestanici priredile piknik.
Priporočamo obisk taborišča. Na ta dan bo veliko možnosti za pogovore in rijateljska srečanja.

Ivica Žnidaršič, prof.

Vrnjena je pravica do zdraviliško – klimatskega zdravljenja
16. april 2021

V zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 je vrnjena tudi izgnancem in beguncem pravica do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, ki smo jo imeli do leta 2012.

Knjiga ob 10 obletnici delovanja Mednarodnega odbora
16. april 2021

Knjigo ob 10. obletnici delovanja Mednarodnega odbora izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945 sta zbrala, napisala in uredila prof. Ivica Žnidaršič in mag. Gregor Kaplan.