Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Sklepi, sprejeti na skupščini DIS, 27. septembra 2014
15. oktober 2014

Delegati 85 Krajevnih in Območnih organizacij Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 so na letnem zasedanju 27. septembra 2014 sprejeli vrsto sklepov

  1. Delegati Krajevnih in Območnih organizacij Društva izgnancev Slovenije  1941–1945 (DIS), zbrani na redni letni skupščini DIS 27. septembra 2014, so sprejeli poročilo in informacijo predsednice DIS o dejavnosti Skupščine DIS za obdobje junij 2013–junij 2014.
  2. Delegati so na skupščini DIS sprejeli tudi finančno ovrednoten program Skupščine DIS in njenih organov za leto 2015.
  3. Sprejet je bil sklep, da bo osrednja prireditev ob 70. obletnici vrnitve iz izgnanstva v Ljubljani, 6. junija 2015.
  4. Delegati so posebej naglasili potrebo, da se doseže pravica do povrnitve gmot­ne škode, nastale med drugo svetovno vojno. Zbrati in obdelati je treba podatke o odškodninskih zahtevkih članov DIS za gmotno škodo.
    Delegacija DIS naj zaprosi za sprejem pri predsedniku Vlade RS in pri predsedniku DZ, da bi jih seznanili z argumenti in vsem gradivom, ki ga potrebujejo pri izterjavi vojne škode od Nemčije in o prenosu premoženja, ki so ga v Sloveniji pustili Avstrijci, Nemci in Madžari, v poseben sklad za poravnavo gmotne vojne škode.
    Če Vlada RS ne bo sprejela predloga zakona o poravnavi gmotne škode, se je treba dogovoriti, da bodo predlog zakona vložili poslanci Združene levice.
    Slovenske poslance v evropskem parlamentu je treba opozoriti, da vojne škode Nemčija še ni poravnala.
  5. Na gradu Rajhenburg 7. junija 2015 odpreti Evropski muzej žrtev nacizma in fašizma.
  6. Za dan izgnancev – 7. junij – pripraviti razstavo o mednarodni dejavnosti Društva izgnancev Slovenije 1941–1945.  
  7. Nadaljuje naj se skrb za nadaljnjo notranjo ureditev taborišča v grajskih hlevih in  v letu 2015, na dan izgnancev 7. junija 2015, zopet organizira dan odprtih vrat za množičen ogled taborišča.
  8. Priporočilo vsem Krajevnim in Območnim organizacijam DIS, naj se bolj zavzemajo, da se bodo v članstvo DIS vključili tudi potomci slovenskih izgnancev, beguncev in prisilnih delavcev.
  9. Nadaljuje naj se sodelovanje s kraji izgnanstva in skrb za grobove slovenskih izgnancev v tujini ter organizira izlet v kraje izgnanstva vsaj enkrat na leto.
  10. Pomoč tistim Krajevnim in Območnim organizacijam pri organizacijskih dejavnostih, ki dela zaradi starosti v celoti ne zmorejo več.
  11. Organizirati in propagirati pohode ob nemško-italijanski in nemško-NDH okupacijski meji ter pohode po vaseh izgnanih Kozjancev.
  12. Vse Krajevne in Območne organizacije DIS naj pošljejo imenske sezname članov DIS do konca novembra 2014.
  13. IO DIS naj organizira območne seminarje za predsednike in predsednice Krajevnih in  Območnih organizacij DIS ter seminar za potomce izgnancev in beguncev in za tiste, ki organizirajo pomoč članom DIS na domu.
  14. Izdati zbornik gradiv, s katerimi smo dosegli uveljavitev pravic.  
  15. Skupščina DIS podpira sodelovanje z Mednarodnim odborom izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945.
  16. Predsedniku Republike  Slovenije in predsedniku Vlade sporočiti stališče, da se v DIS ne strinjamo, da bi Slovenija sodelovala v kakršnikoli vojni koaliciji.
  17. Delegati so pooblastili Izvršni odbor DIS, da na podlagi razprave sklepe še dopolni in jih objavi v Vestniku DIS.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic