Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Sporočilo za javnost
15. oktober 2014

Delegati 85 Krajevnih in Območnih organizacij Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 smo na letnem zasedanju 27. septembra 2014 obravnavali življenjske razmere izgnancev in beguncev, žrtev fašizma in nacizma, da bi spodbudili državne organe in druge institucije k večji skrbi in humanejšemu odnosu do žrtev druge svetovne vojne.

Zaradi neporavnane vojne škode trpi pomanjkanje še druga generacija izgnancev in beguncev, ki smo med drugo svetovno vojno izgubili vse premično premoženje, naseljeni kočevski Nemci pa so uničili tudi veliko nepremičnega premoženja.

Nobena od dosedanjih slovenskih vlad se ni ustrezno potrudila za izterjavo vojne škode od Nemčije, ki je poravnala le 2 % vojne škode, da bi bil končno sprejet zakon o odškodninah za vsaj del vojne škode. Upamo, da bosta sedanja Vlada in Državni zbor RS to vprašanje končno rešila.

Na Skupščini DIS smo obravnavali tudi pojave neonacističnih in neofašističnih organizacij po Evropi in pri nas.

Kot žive priče grozodejstev, ki sta jih počela fašizem in nacizem, smo ogorčeni, da se podobna gibanja zopet pojavljajo.

Protestiramo, da se preganja novinarje, ki pišejo o tem in opozarjajo, kdo se s temi skupinami povezuje.

Izrazili smo tudi zaskrbljenost zaradi vojnih dogodkov in trpljenja milijonov beguncev, razseljenih oseb in tisočev umrlih, posebno tudi otrok.

Vsaka vojna je krivična in pomeni samo ubijanje in krepitev vojne industrije. Treba bo poiskati politične rešitve sožitja med narodi in različnimi verstvi proti porastu nasilja in grožnjam vojne.

Ne strinjamo se, da bi Slovenija vstopila v kakšno koli vojno koalicijo.

Prihodnje leto bomo slavili 70. obletnico zmage nad fašizmom in nacizmom ter vrnitve iz izgnanstva in begunstva. To bo primerna priložnost, da se svetovna in naša javnost seznanita z grozodejstvi, ki sta jih počela fašizem in nacizem. Zlasti mlade generacije morajo spoznati, kdo je bil med drugo svetovno vojno agresor in kdo žrtev, da se ne bodo več postavljali spomeniki sodelavcem okupatorja.

Delegati Krajevnih in Območnih organizacij DIS
na letni skupščini DIS 1941–1945

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic