Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

NEMČIJA ŠE NI PLAČALA VOJNE ŠKODE VOJNA ŠKODA IN VOJNE ODŠKODNINE
6. marec 2015

Predstavitev knjige Ivice Žnidaršič, predsednice Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 v Cekinovem gradu v Ljubljani. V knjigi je dan celovit pregled zakonov o popisu vojne škode, o zahtevani in na reparacijskih konferencah odobreni vojni škodi, o dobljeni vojni odškodnini in o pobudah Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 nemški državi in slovenskim državnim organom ter pobudah v Državnem zboru RS za zakon o poplačilu še neizplačane vojne škode. V knjigi so navedeni tudi dragoceni dokumenti o obravnavani problematiki za slovenske državne organe in v spomin preživelim izgnancem in beguncem, žrtvam fašizma in nacizma.«

Knjiga Ivice Žnidaršič, predsednice Društva izgnancev Slovenije 1941-1945, je bila predstavljena 24. februarja 2015 v Cekinovem gradu v Ljubljani.

Vabilo na predstavitev je poslal dr. Janko Prunk, predsednik Sveta skupščine DIS, in v njem napisal:

»Ivica Žnidaršič je vsem slovenskim vladam, pristojnim ministrstvom in po­slancem Državnega zbora RS od leta 1990 dalje posredovala številna gradiva za uveljavljanje pravic slovenskih izgnancev in beguncev, prvih množičnih žrtev fašizma in nacizma, ter pobud za izterjavo vojne škode od Nemčije, ki je Slovencem in Sloveniji še veliko dolžna.

V tej knjigi, ki je izšla pred kratkim letos, je dan celovit pregled zakonov o popisu vojne škode, o zahtevani in na reparacijskih konferencah odobreni vojni škodi, o dobljeni vojni odškodnini in o pobudah Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 nemški državi in slovenskim državnim organom ter pobudah v Državnem zboru RS za zakon o poplačilu še neizplačane vojne škode.

V knjigi so navedeni dragoceni dokumenti o obravnavani problematiki za slovenske državne organe in v spomin preživelim izgnancem in beguncem, žrtvam fašizma in nacizma.«

Na predstavitvi knjige je dr. Prunk govoril o zgodovinskih dejstvih izgona Slovencev in podal vsebino knjige.

O razlogih, zakaj je izšla ta knjiga o vojni škodi, je govorila avtorica Ivica Žnidaršič in ob tem naglasila, da bodo nova Vlada RS, pristojna ministrstva in novi poslanci DZ lahko uporabili zbrane podatke pri pogajanjih z Nemčijo o vojni škodi in pripravi zakona o povrnitvi gmotne škode, nastale med drugo svetovno vojno, izgnanci in begunci pa pri uveljavljanju svojih pravic.

Mag. Franc Žnidaršič, dolgoletni poslanec in častni član Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, pa je obrazložil tisti del knjige, ki govori o pobudah, danih  Vladi RS in Državnemu zboru.

Na predstavitev knjige je prišlo veliko ljudi, tako da je bila Viteška dvorana v Muzeju novejše zgodovine nabito polna. Med njimi je bilo  več znanih in uglednih osebnosti, med njimi dr. Janez Stanovnik, Milan Kučan, Janez Podržaj, Ivan Pivk, Angela Zadnikar, Slavko Grčar, dr. Boris Frlec, dr. Zvone Dragan, Boris Gombač, Metka Gombač, dr. Franc Trček, Matjaž Han, Janko Heberle, Aleš Mižigoj, Herman Janež, Matjaž Špat, Julka Žibert, dr. Vladimir Žumer, ing. Vladimir Rostohar.

Od novinarjev sta prišli Tanja Keršmanc z Nedeljskega dnevnika in Jožica Hribar s Panorame. Žal pa ni bilo novinarjev Televizije in RTV.

O pomenu knjige so govorili tudi Milan Kučan, Slavko Grčar, Marijan Špegelj, Franc Trček in drugi.

Udeležence je pozdravila tudi direktorica Muzeja novejše zgodovine dr. Katja Širok.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic