Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Predlog programa dela Skupščine Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 in njenih organov za leto 2016
22. september 2015

Programske usmeritve za delovanje Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za obdobje 2014–2017 so bile sprejete na programsko–volilni skupščini DIS 29. junija 2013. Na osnovi teh usmeritev je pripravljen predlog programa dela DIS za leto 2016, ki ga bodo obravnavali in sprejeli delegati Krajevnih in Območnih organizacij DIS na skupščini DIS, 3. oktobra 2015.

Predvideni prihodki za dejavnost DIS v letu 2016

1.  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve
    in enake možnosti                                                       40.000,00 EUR

2.  Prispevki od članarine članov DIS                                  33.500,00 EUR

3.  Prispevki članstva za Vestnik DIS                                  30.000,00 EUR

4.  Prispevki za Evropski muzej fašističnega in nacističnega
     nasilja na gradu Rajhenburg                                          3.000,00 EUR

5.  Prispevki podpornih članov DIS                                      1.500,00 EUR

6.  Prispevki za založništvo DIS                                          2.500,00 EUR

7.  Prispevki za nadaljnjo obnovo zbirnega taborišča za
     izgon Slovencev v Brestanici                                          4.000,00 EUR

8.  Drugi prihodki (obresti, dohodnina)                                   900,00 EUR

9.  Presežek prihodkov nad odhodki po ZR za leto 2015          500,00 EUR

_________________________________________________________________________

Skupaj predvideni prihodki                                               115.900,00 EUR

 

Finančni načrt bo možno uresničiti, če bomo dobili poleg članarine in prispevkov za Vestnik DIS tudi predvidena sredstva od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS in drugih ministrstev.

 

1.a Organizacijska dejavnost društva

Obeleževanje 25. obletnice delovanja DIS

Dne 9. junija 2016 bo minilo 25 let, odkar je bilo ustanovljeno Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945. Zato bodo prireditve ob dnevu izgnancev

7. junija povezane s tem jubilejem.

Ta jubilej je ponovna priložnost, da se seznanja ne le članstvo, ampak vso slovensko javnost o pomenu ohranjanja zgodovinskega spomina in ohranjanja pravic žrtev fašizma in nacizma ter izterjave vojne škode od Nemčije.

Leta 2016 bomo zaznamovali tudi 25. obletnico prve Krajevne organizacije DIS, ki je bila ustanovljena 1. novembra 1991 na Dolenjskem, na Bučki.

Izvršni odbor Društva izgnancev Slovenije 1941‒1945 bo tudi v letu 2016 usklajeval programe in akcije, skupne vsem organizacijam DIS ob

25. obletnici ustanovitve DIS. Nudili bomo pomoč odborom KO DIS, če bodo člani zaradi visoke starosti potrebovali pomoč pri organizacijskih dejavnostih. Udeleževali se bomo in sodelovali na občnih zborih Krajevnih in Območnih organizacij DIS ter skupno z njimi organizirali predavanja in informativne konference o izgonu Slovencev in uveljavljanju pravic žrtev fašizma in nacizma.

Leta 2016 bomo nadaljevali dopolnitev argumentov, da bosta Vlada RS in Državni zbor RS začela razpravo o zakonu o povračilu gmotne škode. Za dosego tega cilja bo društvo sodelovalo s poslanci Državnega zbora RS. Spodbujali bomo državne organe RS, da začno pogajanja z Nemčijo o plačilu vsaj dela vojne škode. Ponovno bomo zahtevali, da se premoženje, ki so ga leta 1945 v Sloveniji zapustili Avstrijci, Nemci in Madžari na račun vojne škode, usmeri v sklad za poplačilo vojne škode slovenskim upravičencem. Zahtevali bomo, da se obnovi delo Medresorske komisije Vlade RS za obravnavo vprašanj vojne škode.

Za dosego tega zakona bomo v letu 2016 organizirali simpozij o vojni škodi. Na simpozij bomo povabili predstavnike ministrstev in zainteresirane poslance Državnega zbora RS in jih podrobno seznanili z vsemi podatki in argumenti, zakaj je treba poravnati gmotno škodo iz druge svetovne vojne in čimprej sprejeti ustrezen zakon.

Zavzemali se bomo, da se v članstvo DIS vključi čim več potomcev izgnancev in beguncev in drugih žrtev fašizma in nacizma. V ta namen bomo organizirali seminar za predsednike Krajevnih in Območnih organizacij DIS in seminar za svojce.

Pridobivali bomo podporne člane DIS, da bi lažje izvajali programe DIS za potrebe članstva DIS in pomoč na domu.

Zagotavljali bomo redno delovanje Skupščine DIS in njenih organov. Pospešili bomo delo komisij pri Izvršnem odboru DIS.

Zagotavljali bomo redno informiranje članov DIS neposredno in preko Vestnika DIS o vseh zanje pomembnih vprašanjih in reševanju njihovih problemov.

V okviru organizacijske dejavnosti zagotavljamo in financiramo najemnino in vzdrževanje poslovnih prostorov, plačujemo elektriko, ogrevanje, poštne in telefonske stroške, fotokopiranje, potrošni material v administraciji in občasno pomoč v administraciji.

Za organizacijsko dejavnost bomo predvidoma v letu 2016
porabili v letu 2016….....................................………………………………………..34.200,00 evrov.

 

1.b) Socialno zdravstvena dejavnost

Tudi v letu 2016 bomo spodbujali organiziranje raznih oblik pomoči članstvu DIS na domu in v odročnih krajih tudi pomoč pri delih zunaj doma.

Pri tem gre za oblike pomoči, ki jih ne opravljajo socialne in patronažne službe, so pa za ostarele, bolne, invalidne in osamele izgnance in begunce pomembne (urejanje bivališč, spremljanje k zdravniku, v trgovino, na pošto, košnja okoli hiše, nabiranje sadja in pomoč pri drugih opravkih, ki jih ne zmorejo več).

Pri tem delu je treba organizirati sodelovanje mlajših svojcev in mladih ljudi, zlasti med počitnicami. Izvršni odbor DIS bo s Komisijo za socialno- zdravstveno dejavnost in organizacijsko komisijo priredil seminar za svojce in aktiviste DIS, ki bodo organizirali pomoč članstvu DIS na domu.

Organizirali bomo v sodelovanju s KO DIS Komen, Kozje, Polje ob Sotli, Šentjanž, Boštanj, Ljubljana Center in Ljubljana Moste-Polje delavnice za člane DIS za ohranjanje zdravja.

Dali bomo pobudo za vrnitev pravice do klimatskega zdravljenja v zakon o žrtvah vojnega nasilja.

Poskušali bomo doseči, da bi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prispevalo del sredstev za sofinanciranje klimatskega zdravljenja socialno ogroženih članov DIS.

Stroški socialno–zdravstvene dejavnosti bodo znašali……….11.500,00 evrov.

 

1c. Ohranjanje zgodovinskega izročila, spominska obeležja in vojna grobišča

Tudi v letu 2016 bo precej dejavnosti društva posvečeno ohranjanju zgodovinskega izročila in zbiranju spominov in pričevanj o genocidni okupaciji Slovenije med drugo svetovno vojno in izgonu Slovencev. V tem okviru bodo v letu 2016 potekale naslednje aktivnosti:

-       Informativne konference DIS v Krajevnih in Območnih organizacijah DIS ob 25. obletnici ustanovitve DIS.

 -     Obeleževanje dneva izgnancev–7. junija – na ta dan bo dan odprtih vrat v največjem zbirnem taborišču za izgon Slovencev v hlevih in konjušnicah pri gradu Rajhenburg v Brestanici.

 -   V okviru ohranjanja zgodovinskih dejstev in spomina na razkosanje in okupacijo Slovenije bomo sodelovali s KO in OO DIS pri organiziranju pohodov ob nemško-italijanski okupacijski meji, ob nemško-NDH okupacijski meji in na pohodih po vaseh izgnanih Kozjancev.

 -    Pohod ob nemško-italijanski okupacijski meji od Murnc do Telč bo 30. aprila 2016 z zaključno prireditvijo na Telčah.

-       11. junija 2016  bo pohod ob nemško-NDH okupacijski meji s prireditvijo v Veliki Dolini.

-       Pohod ob nemško-italijanski meji od Telč do Bučke bo 2. julija 2016 in večja zaključna prireditev v domu kulture na Bučki on 25. obletnici ustanovitve prve KO DIS na Bučki. 

-       Pohod po vaseh izgnanih Kozjancev bo 5. septembra 2015.

-    Dalje bomo z zbirali predmete iz izgnanstva in jih shranili v obnovljenih zgornjih prostorih taborišča – v hlevih v Brestanici (skrinje, kovčke, cule, jedilni pribor, obleko itd.).

-       Spodbujali bomo pisanje seminarskih in drugih nalog o strahotah, ki sta jih povzročila fašizem in nacizem med drugo svetovno vojno.

-       Z Zavodom za šolstvo RS bomo sodelovali pri organiziranju seminarja za profesorje zgodovine na osnovnih in srednjih šolah o izgonu Slovencev.

-       Spodbujali bomo šole za ogled razstave DIS v Evropskem muzeju, ki jo bo pripravil DIS na gradu Rajhenburg. Na njej bo prikazano fašistično in nacistično nasilje nad slovanskimi narodi med drugo svetovno vojno.

-       DIS bo tudi v letu 2016 podpiral skrb Krajevnih in Območnih organizacij DIS za varovanje 37 spominskih obeležij, postavljenih v Sloveniji v spomin in opomin na izgon Slovencev in v spomin Slovencem, umrlim v izgnanstvu.

Za ohranjanje zgodovinskega izročila bomo porabili.…….15.800,00 evrov.

 

2. Mednarodna dejavnost DIS

 -       Pri Društvu izgnancev Slovenije 1941‒1945 (DIS) ima domicil Mednarodni odbor izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920‒1945, ustanovljen na prvem evropskem kongresu 6. junija 2009 v Ljubljani.

Sestanki tega odbora so vsako leto v drugi državi, ki ima člane v tem Mednarodnem odboru. Obvestili bomo sorodna društva in organizacije iz Poljske, Češke, Slovaške, Ukrajine, Rusije, Belorusije, Estonije, Avstrije, Srbije, Hrvaške, da bomo na gradu Rajhenburg odprli prvo razstavo za nastajajoči Evropski muzej fašističnega in nacističnega nasilja nad slovanskimi narodi med drugo svetovno vojno.

Pri Društvu izgnancev Slovenije vodimo tudi spletno stran tega Mednarodnega odbora.

 -     V letu 2016 bomo dalje zbirali gradiva za razstavo o mednarodni dejavnosti Društva izgnancev Slovenije 1941‒1945 in prikazali to dejavnost DIS v sliki in besedi. Razstavo bomo predstavili v posebni zloženki.

-      Tudi v letu 2016 bomo pisno sodelovali z nekaterimi nemškimi župani za ohranjanje in vzdrževanje grobov slovenskih izgnancev. V nemških mestih Templin in Neresheim bomo poskusili postaviti nove pomnike tam umrlim slovenskim izgnancem z udeležbo svojcev in delegacije DIS.

-      Maja 2016 bomo organizirali izlet in obisk pokopališč v krajih izgnanstva v Nemčiji. Razpis in datum tega izleta bosta objavljena v Vestniku DIS.

Stroški mednarodne dejavnosti bodo znašali…………15.900,00 evrov.

 

3. Informativna, publicistična in založniška dejavnost

-        V letu 2016 bomo posebno pozornost namenili 25–letnici delovanja Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 in informacijski dejavnosti, ki bo posvečena temu jubileju. Organizirali bomo več informativnih konferenc, predavanj in okroglih miz o tragediji izgona, o uveljavljanju posebnih pravic žrtev vojn in dosegi vsaj delnih odškodnin za gmotno škodo, nastalo med drugo svetovno vojno.

-    Organizirali bomo dneve odprtih vrat v Informacijskem centru DIS za potrebe dijakov in študentov, ki bodo pripravljali seminarske in diplomske naloge o izgonu Slovencev in taboriščih za izgnane Slovence.

 -       Pripravili in natisnili bomo pet številk Vestnika DIS za informiranje članstva o vseh dejavnostih DIS, o potekih občnih zborov Krajevnih in Območnih organizacij DIS ter spodbujanju medsebojne pomoči, solidarnosti in domoljubnosti.

-       Izdali bomo razširjen ponatis brošure o izgonu Slovencev, organiziranosti slovenskih izgnancev, prisilnih delavcev in beguncev ter uveljavljanju pravic.

-       Zagotovili bomo tisk Statuta DIS, Pravil za delovanje Krajevnih in Območnih organizacij DIS in drugih aktov DIS.

-     Izdali bomo zloženko o razstavi o mednarodni dejavnosti DIS in o 25. obletnici delovanja DIS.

Za pokrivanje stroškov informativne in publicistične
dejavnosti bomo porabili .........................................33.500,00 evrov.

 

4. Vzdrževanje in notranja oprema taborišča za izgon Slovencev   – hlevov pri gradu Rajhenburg

 V letu 2016 bomo uredili še notranjost taborišča, da bi ta spominski objekt ohranili za mlade generacije, in sicer v takšni podobi, kot jo je imelo to prvo taborišče za izgon Slovencev leta 1941.

Dopolnili bomo panoje še s 400 imeni izgnancev, ki so bili izgnani preko tega taborišča in so umrli v izgnanstvu.

Urejali bomo tudi okolico taborišča.

Organizirali bomo dan odprtih vrat taborišča 7. junija 2016.

 

Za ureditev notranjosti taborišča v Brestanici bomo porabili 5.000,00 evrov.

 

Predvideni izdatki po postavkah programa DIS v letu 2016

1.     a. Organizacijska dejavnost….......................... 34.200,00 EUR
        b. Socialni in zdravstveni programi…………..……..….11.500,00 EUR
        c. Ohranjanje zgodovinskega izročila……….………….15.800,00 EUR

2.     Mednarodna dejavnost DIS…………………….…..…...… 15.900,00 EUR
3.     Izdajanje Vestnika DIS, publicistična in
        založniška dejavnost....... ..............................33.500,00 EUR
4.     Vzdrževanje in obnova notranjosti zbirnega taborišča -
        hlevov pri gradu Rajhenburg v Brestanici….......…..5.000,00 EUR

Skupaj:                                                                        115.900,00 EUR

Skupni prihodki v letu 2016:                                                 115.900,00 EUR

Skupni izdatki v letu 2016:                                                   115.900,00 EUR

 

 

                                                      Društvo izgnancev Slovenije 1941‒1945
                                                                   Ivica Žnidaršič, prof.
                                                                       predsednica

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic