Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Predsednik DZ Milan Brglez sprejel delegacijo DIS
4. oktober 2016

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je 4. oktobra 2016, v sejni sobi 217 sprejel predstavnike Društva izgnancev Slovenije 1941-1945. V delegaciji društva so bili predsednica Ivica Žnidaršič, podpredsednik Albin Pražnikar, predsednik Komisije za odškodnine pri Izvršnem odboru Marjan Špegelj in članica Simona Pirnat.

Predstavniki društva so v pogovoru izpostavili težnjo po vzpostavitvi dialoga glede dokončne ureditve vojne škode, nastale zaradi izgnanstva med letoma 1941 in 1945, tako na zakonodajni kot na zunanjepolitični ravni. Predsednik dr. Brglez se je strinjal, da je treba opozoriti na socialno šibkejši položaj izgnancev in proučiti relevantno dokumentacijo ter možnosti za izgradnjo pravne osnove, na podlagi katere bi jim lahko bil povrnjen vsaj del škode, ne le na materialni, ampak predvsem na simbolni ravni.

Predsednica DIS Ivica Žnidaršič se je predsedniku Državnega zbora zahvalila, da jim je prisluhnil, in dodala, da se društvo, ki letos praznuje že 25. obletnico delovanja, ponaša z obširnim arhivom o izgnanstvu Slovencev med letoma 1941 in 1954. Predsednik Državnega zbora je z veseljem sprejel povabilo na ogled arhiva in izrazil zadovoljstvo, da se bo imel priložnost podrobneje seznaniti s problematiko izgnanstva.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic