Ob vstopu v novo leto
15. december 2017

V letu, v katerega vstopamo, bomo obeleževali že 77 let od genocidne okupacije Slovenije, našega izgona in težnje okupatorjev, da bi Slovenci izginili z zemljevida Evrope. Smo žive priče teh strahotnih vojnih dogodkov, zato bomo tudi v bodoče protestirali proti novim pojavom fašizma in nacizma ter pozivali voditelje naprednih držav, naj ustavijo vojne, zaradi katerih je na svetu veliko gorja in milijone beguncev.

Ohranjali bomo zgodovinski spomin na našo tragedijo in terjali, da Nemčija plača vojno škodo vsaj za slovenske izgnance, ki smo med vojno izgubili vse premoženje. Upamo, da bo Državni zbor RS začel obravnavo predloga zakona o gmotni škodi. Ne sme se pozabiti, da smo slovenski izgnanci več kot 50 let čakali, da so nas priznali za žrtve vojne.

Ohranimo življenjski optimizem in druženje z ljudmi, ki razumejo našo usodo in ugodno vplivajo na naše počutje.

Vsem članom in članicam Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, vsem bralcem Vestnika DIS in prijateljem želimo zadovoljne božične in novoletne praznike ter srečno, mirno in uspešno novo leto 2018.

Ivica Žnidaršič, prof.,
predsednica DIS

Ob vstopu v novo leto
15. december 2017

PROGRAM DELA DRUŠTVA IZGNANCEV SLOVENIJE 1941-1945 ZA LETO 2018
20. december 2017

Pri predlogu programa dela Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za leto 2018 je treba upoštevati, da je povprečna starost članov Skupščine DIS 78 let, vodstva krajevnih in območnih organizacij pa več kot 80 let. Zato ne bo več mogoče uresničevati tako obsežnih programskih nalog, kot smo bili doslej navajeni. Pomembno pa je, da se vsa upravna in strokovna dela DIS ter pisanje gradiv opravlja na brezplačni osnovi.