Sestanek Mednarodnega odbora izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945 je bil letos v Avstriji
28. november 2017

Mednarodni odbor, ki smo ga ustanovili na prvem evropskem kongresu 6. junija 2009 v Ljubljani, se sestaja vsako leto v drugi državi članici. Leta 2010 in 2011 je bil sestanek v Sloveniji, leta 2012 v Ukrajini, 2013 v Rusiji, 2014 na Slovaškem, 2015 na Češkem, 2016 v Srbiji, letos pa 22. in 23. septembra v Avstriji. Sestanek, ki je bil v kraju Ludmannsdorf, je organizirala Zveza slovenskih pregnancev, ki jo vodi Krištof Gregor.

Sestanek je vodila Ivica Žnidaršič in poročala o izvajanju sklepov, ki so bili sprejeti na seji leta 2016 v Srbiji. Referat na sestanku pa je imel tudi mag. Gregor Kaplan, ki je podal podatke o škodi, ki so jo med drugo svetovno vojno v Sloveniji naredili Avstrijci.

Vse delegacije so poročale o delu v svojih organizacijah in društvih, v katerih je včlanjenih več kot 600.000 žrtev fašizma in nacizma.

S sestanka je bilo predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju poslano pismo, ki so ga podpisale vse delegacije, da bi v letu 2018 sklicali sestanek o poravnavi gmotne škode. Pismo objavljamo. Pismo je bilo poslano tudi Petru Porošenku, predsedniku Ukrajine, da vrnejo odvzete pravice žrtvam vojnega nasilja.

G. K.

Ob vstopu v novo leto
15. december 2017

V letu, v katerega vstopamo, bomo obeleževali že 77 let od genocidne okupacije Slovenije, našega izgona in težnje okupatorjev, da bi Slovenci izginili z zemljevida Evrope. Smo žive priče teh strahotnih vojnih dogodkov, zato bomo tudi v bodoče protestirali proti novim pojavom fašizma in nacizma ter pozivali voditelje naprednih držav, naj ustavijo vojne, zaradi katerih je na svetu veliko gorja in milijone beguncev.

PROGRAM DELA DRUŠTVA IZGNANCEV SLOVENIJE 1941-1945 ZA LETO 2018
20. december 2017

Pri predlogu programa dela Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za leto 2018 je treba upoštevati, da je povprečna starost članov Skupščine DIS 78 let, vodstva krajevnih in območnih organizacij pa več kot 80 let. Zato ne bo več mogoče uresničevati tako obsežnih programskih nalog, kot smo bili doslej navajeni. Pomembno pa je, da se vsa upravna in strokovna dela DIS ter pisanje gradiv opravlja na brezplačni osnovi.