Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Povračilo premoženjske škode iz druge svetovne vojne
1. marec 2018

SMC je vložil predlog zakona o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne, ki, kot pravi predsednik DZ-ja Milan Brglez, rešuje zadnje veliko odprto vprašanje poprave krivic iz zgodovine naše države.

Zakon po besedah Milana Brgleza "naslavlja nepravično obravnavo tistih, na katere sta tako naša nekdanja skupna država kot samostojna Republika Slovenija kratko malo pozabili". Predlog vloženega zakona delno temelji na osnutku, pripravljenem leta 2008.

Novi predlog pa v nasprotju z osnutkom ne predvideva realne odškodnine za odvzeto premoženje, ampak zgolj simbolično v vrednosti 6.000 evrov, izplačano v dveh obrokih fizičnim osebam s statusom žrtve vojnega nasilja.

Za izplačevanje odškodnine bo skrbel Slovenski državni holding (SDH), ki je bil že v preteklosti kot slovenska odškodninska služba pristojen za popravo krivic po različnih zakonih.

Sredstva za izplačilo se bodo zagotavljala iz relevantnih meddržavnih sporazumov, zlasti z Nemčijo, finančnega in stvarnega premoženja države ter državnega proračuna. Finančne posledice predloga zakona po Brglezovih pojasnilih znašajo 180 milijonov evrov.

"S tem dokončno izpolnjujemo zavezo iz 23 let starega zakona o žrtvah vojnega nasilja, na podlagi katerega je bila žrtvam do danes poplačana le nematerialna škoda," je pojasnil Brglez.

Predsednica Društva izgnancev Slovenije Ivica Žnidaršič je ob tem izrazila zadovoljstvo, saj bi bila s sprejetjem zakona končno rešena krivica iz druge svetovne vojne. Po njenih besedah so v predlog za simbolno vračilo škode težko privolili, vendar želijo končno zapreti to vprašanje.

Brglez računa, da bo predlog zakona sprejet na aprilski seji DZ-ja.

« Nazaj

Obvestila

7. JUNIJ JE DAN SLOVENSKIH IZGNANCEV – PRVIH MNOŽIČNIH ŽRTEV FAŠIZMA IN NACIZMA
10. april 2019

Prisrčno vabljeni na spominsko prireditev Društva izgnancev Slovenije 1941‒1945 ob dnevu izgnancev. Prireditev bo v petek, 7. junija 2019, ob 11. uri pri zbirnem taborišču za izgon Slovencev v Brestanici pri Krškem.

Več »

Pogovor pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju o strahotah druge svetovne vojne
15. april 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 2. aprila 2019 ob 10.30 uri povabil množico dijakinj in dijakov na pogovor o strahotah druge svetovne vojne. Pogovor je bil v veliki dvorani Predsedniške palače.

Več »

Obvestilo članom DIS
18. december 2018

Obveščamo vas, da bomo tudi v letu 2019 organizirali izlet v kraje izgnanstva in obisk pokopališč umrlih izgnancev med drugo svetovno vojno.

Več »

Sporočilo za javnost iz Skupščine Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, 29. september 2018
18. december 2018

Slovenski izgnanci in begunci smo kot žive priče strahot in nasilja, ki so jih izvajali fašisti in nacisti, ogorčeni, da se v Evropi in pri nas ponovno pojavljajo gibanja fašizma in nacizma. Priča smo poizkusom spreminjanja zgodovine druge svetovne vojne. S popačenjem dejstev se zamegljujejo dogajanja večletne brutalne politike okupacijskih držav. Posamične povojne zunajsodne ukrepe, ki jih obsojamo, se enači s fašističnimi in nacističnimi dejanji. Edini način, da preprečimo ponovitev strahotnih dejanj iz druge svetovne vojne, je ozaveščanje mlajših generacij o času, ko je bil svet izpostavljen in ogrožen zaradi nasilja in genocidne politike fašističnih in nacističnih sistemov.

Več »

Sklepi Skupščine DIS, ki je bila 29. 9. 2018 v Ljubljani
18. december 2018

Delegati so sprejeli poročilo o delu DIS od junija 2017 do junija 2018. Delegati so sprejeli tudi program dela Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za leto 2019 z dopolnitvami, da se oblikujejo tudi pokrajinski odbori DIS.

Več »