Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Povračilo premoženjske škode iz druge svetovne vojne
1. marec 2018

SMC je vložil predlog zakona o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne, ki, kot pravi predsednik DZ-ja Milan Brglez, rešuje zadnje veliko odprto vprašanje poprave krivic iz zgodovine naše države.

Zakon po besedah Milana Brgleza "naslavlja nepravično obravnavo tistih, na katere sta tako naša nekdanja skupna država kot samostojna Republika Slovenija kratko malo pozabili". Predlog vloženega zakona delno temelji na osnutku, pripravljenem leta 2008.

Novi predlog pa v nasprotju z osnutkom ne predvideva realne odškodnine za odvzeto premoženje, ampak zgolj simbolično v vrednosti 6.000 evrov, izplačano v dveh obrokih fizičnim osebam s statusom žrtve vojnega nasilja.

Za izplačevanje odškodnine bo skrbel Slovenski državni holding (SDH), ki je bil že v preteklosti kot slovenska odškodninska služba pristojen za popravo krivic po različnih zakonih.

Sredstva za izplačilo se bodo zagotavljala iz relevantnih meddržavnih sporazumov, zlasti z Nemčijo, finančnega in stvarnega premoženja države ter državnega proračuna. Finančne posledice predloga zakona po Brglezovih pojasnilih znašajo 180 milijonov evrov.

"S tem dokončno izpolnjujemo zavezo iz 23 let starega zakona o žrtvah vojnega nasilja, na podlagi katerega je bila žrtvam do danes poplačana le nematerialna škoda," je pojasnil Brglez.

Predsednica Društva izgnancev Slovenije Ivica Žnidaršič je ob tem izrazila zadovoljstvo, saj bi bila s sprejetjem zakona končno rešena krivica iz druge svetovne vojne. Po njenih besedah so v predlog za simbolno vračilo škode težko privolili, vendar želijo končno zapreti to vprašanje.

Brglez računa, da bo predlog zakona sprejet na aprilski seji DZ-ja.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic