Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Slovenski izgnanci obeležujemo svoj dan
6. junij 2018

Slovenci, ki so bili izgnani med drugo svetovno vojno, 7. junija obeležujejo dan slovenskih izgnancev. V Društvu izgnancev Slovenije 1941-1945 ob tem izražamo ogorčenje, da v zadnjem mandatu ni bil sprejet zakon o povračilu škode žrtvam vojnega nasilja.

 

Kot je za STA povedala predsednica društva Ivica Žnidaršič, je bilo med drugo svetovno vojno izgnanih okoli 80.000 Slovencev, od tega največ v Nemčijo, in sicer 45.000. Vse skupaj je bilo med izgnanimi tudi 20.000 otrok, mlajših od deset let.

Živih je še okoli 10.500 slovenskih izgnancev, od katerih jih je približno 9500 tudi članov društva. Po vsej Sloveniji ima društvo 83 krajevnih organizacij, je dodala.

Ob dnevu izgnancev je predsednica v imenu društva izrazila ogorčenje, da v zadnjem mandatu parlament ni sprejel zakona o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne, po katerem bi bile žrtve vojnega nasilja upravičene do 6000 evrov. Med njimi bi bili tudi izgnanci.

Poleg tega ni nihče od kandidatov na nedeljskih predčasnih volitvah ali novinarjev v času volilne kampanje omenil, da je Nemčija Sloveniji plačala samo dva odstotka vojnih reparacij. Po besedah Žnidaršičeve bi morala sicer Nemčija plačati vsaj simbolične tri milijarde evrov. Vse skupaj pa je po njenih ocenah Berlin Sloveniji dolžen okoli 50 milijard.

"To, da ne izterjajo vojne škode, je sramota za vse slovenske vlade," je poudarila. Tudi od nove vlade ne pričakujejo ničesar, saj so vse, kar so dosegli doslej, morali izsiliti, je pojasnila.

Dan slovenskih izseljencev bodo sicer obeležili z dnevom odprtih vrat v Brestanici, kjer je bilo največje zbirno taborišče za izgon Slovencev. Od tam jih je bilo odpeljanih 63.000. V sredo, 6. 6. 2018 je v ljubljanskem Mostecu potekalo zborovanje izgnancev z ljubljanskega območja, v petek (9. 6. 2018) pa bo zborovanje ob dnevu izgnancev v Mariboru.

 

« Nazaj

Obvestila

Obvestilo članom DIS
18. december 2018

Obveščamo vas, da bomo tudi v letu 2019 organizirali izlet v kraje izgnanstva in obisk pokopališč umrlih izgnancev med drugo svetovno vojno.

Več »

Sporočilo za javnost iz Skupščine Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, 29. september 2018
18. december 2018

Slovenski izgnanci in begunci smo kot žive priče strahot in nasilja, ki so jih izvajali fašisti in nacisti, ogorčeni, da se v Evropi in pri nas ponovno pojavljajo gibanja fašizma in nacizma. Priča smo poizkusom spreminjanja zgodovine druge svetovne vojne. S popačenjem dejstev se zamegljujejo dogajanja večletne brutalne politike okupacijskih držav. Posamične povojne zunajsodne ukrepe, ki jih obsojamo, se enači s fašističnimi in nacističnimi dejanji. Edini način, da preprečimo ponovitev strahotnih dejanj iz druge svetovne vojne, je ozaveščanje mlajših generacij o času, ko je bil svet izpostavljen in ogrožen zaradi nasilja in genocidne politike fašističnih in nacističnih sistemov.

Več »

Sklepi Skupščine DIS, ki je bila 29. 9. 2018 v Ljubljani
18. december 2018

Delegati so sprejeli poročilo o delu DIS od junija 2017 do junija 2018. Delegati so sprejeli tudi program dela Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za leto 2019 z dopolnitvami, da se oblikujejo tudi pokrajinski odbori DIS.

Več »