7. junij dan slovenskih izgnancev, prvih množičnih žrtev fašizma in nacizma po genocidni okupaciji Slovenije leta 1941
4. junij 2021

Izgon Slovencev se je začel že v začetku aprila in maja 1941. Večjo skupino Slovencev pa so Nemci izgnali 7. junija 1941 iz Slovenske Bistrice in ta dan obeležujemo kot dan slovenskih izgnancev. Vsebina letošnjega dneva pa je namenjen 80. obletnici izgona Slovencev in seznanjanju mladih generacij z genocidno politiko do Slovencev med drugo svetovno vojno.

9. junija 2021 bo minilo tudi 30 let odkar smo 9. junija 1991 ustanovili Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945 ob prisotnosti 8.000 izgnancev, prisilnih delavcev in beguncev.

Od 80 tisoč izgnanih in pobeglih pred izgonom, jih danes živi še okrog 9.000 in so organizirani v 80 krajevnih organizacij DIS po Sloveniji in 1 v Zagrebu, za slovenske izgnance, ki sedaj živijo na Hrvaškem.

Slovenska javnost premalo ve, kaj smo v našem društvu naredili namesto vladnih organov, da smo po ustanovitvi samostojne države dosegli status žrtve vojnega nasilja in osebne odškodnine.

Zbrala sem pomembne podatke o vojni škodi, ki so jo naredili okupatorji skupaj in vsak posebej in koliko je bivša Jugoslavija dobila od zahtevane vojne škode. Te podatke sem objavila leta 2015 tudi v knjigi »Nemčija ni plačala vojne škode« in leta 2019 v knjigi »Kako smo sami dosegli vojno odškodnino za prislilno delo med izgonom v Nemčiji in Avstriji«.

Za vse slovenske vlade sem napisala veliko argumentov in podatkov za izterjavo vojne škode od Nemčije, ki je Slovencem in Sloveniji največ dolžna. Nobena slovenska vlada ni naredila diplomatskega napora za izterjavo vsaj minimalno 3 milijarde evrov vojne škode, da bi slovenski izgnanci dobili vsaj simbolično odškodnino za izgubo premoženja, zaradi izgona.

Dan slovenskih izgnancev in 30. obletnica delovanja dejavnosti DIS je primerna priložnost, da se kaj napiše o vojni škodi in naši dejavnosti.

Vse podrobne podatke in knjige lahko dobite na Društvu izgnancev Slovenije 1941—1945, Einspielerjeva 6, Ljubljana oziroma na telefon 051 38 32 32.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi.

Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945
                                                                     Ivica Žnidaršič, prof.