Velik uspeh Zdenke Kaplan, da je odkrila ploščo umrlih Slovencev v Neresheimu
20. december 2021

Zdenka Kaplan si je od leta 1997 prizadevala, da bi prenehali uničevati slovenske grobove ob samostanu v Neresheimu. Pisala je veliko pisem in telefonirala bivšemu vodstvu samostana ter županu. Organizirala je tudi izlete v Neresheim in z udeleženci pritiskala na vodstvo samostana, naj ne podirajo slovenskih grobov.

Zahtevala je več razgovorov s priorjem samostana, da bi rešili ta problem, vendar ni odgovarjal.
Ko pa je prevzel vodstvo samostana prior pater Albert, je bil takoj pripravljen narediti ploščo z imeni 23 Slovencev, ki so bili pri samostanu pokopani.
Zdenka Kaplan mu je posredovala imena in priimke tam umrlih Slovencev z vsemi podatki. Uspela je, da so priimki vpisani na plošči po slovensko z vsemi šumniki.

Plošča umrlih Slovencev v Neresheimu

Zaradi težav s koronavirusom se otvoritve plošče nismo mogli udeležiti, zato tudi nismo mogli vplivati na odločitev, kje je plošča postavljena.
Važno pa je, da je Zdenka Kaplan vztrajala, da so tam napisana in objavljena vsa imena, tudi tistih, ki so jim podrli grobove.

Volitve v organe DIS
2. april 2022

Na Skupščini Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 so bili 30. marca 2022 izvoljeni vsi organi Skupščine DIS. Za predsednico DIS je bila ponovno izvoljena: prof. Ivica Žnidaršič iz Ljubljane

Program dela DIS za leto 2022
1. marec 2022

V letu 2022 bomo program Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 prilagajali zdravstveni situaciji in starosti članov Izvršnega odbora DIS in njegovih komisij in članstva, ki je višja od 80 let. Protestiramo proti vojni in se zavzemamo za mir.