Nova velika vrata v taborišče v Brestanici
20. december 2021

V Društvu izgnancev Slovenije 1941‒1945 smo tudi v letu 2021 skrbeli za največje zbirno taborišče za izgon Slovencev, ki je bil v grajskih hlevih v Brestanici.

V taborišču smo uredili še del arhiva o izgonu Slovencev in del gradiv, kako smo uspeli zagotoviti odškodnine slovenskim izgnancem in beguncem in drugim žrtvam vojnega nasilja. Imenovali smo tudi skrbnika tega arhiva in sklenili pogodbo z najbližjim sosedom, ki skrbi za zračenje taborišča.
V novembru letos pa smo izdelali tudi nova velika vrata v taborišče, ki so na levi strani taborišča.

Velik uspeh Zdenke Kaplan, da je odkrila ploščo umrlih Slovencev v Neresheimu
20. december 2021

Zdenka Kaplan si je od leta 1997 prizadevala, da bi prenehali uničevati slovenske grobove ob samostanu v Neresheimu. Pisala je veliko pisem in telefonirala bivšemu vodstvu samostana ter županu. Organizirala je tudi izlete v Neresheim in z udeleženci pritiskala na vodstvo samostana, naj ne podirajo slovenskih grobov.

Nova velika vrata v taborišče v Brestanici