Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Knjiga Zdenke Kaplan: Umrli Slovenci med izgonom v tujini in skrbi za njihov spomin
30. september 2022

Zdenka Kaplan v svoji najnovejši knjigi Umrli Slovenci med izgnanstvom v tujini in skrb za njihov spomin občuteno in argumentirano, tudi z vrsto dokumentov in fotografij, pripoveduje o prizadevanjih Društva izgnancev Slovenije, da bi ohranilo spomin na rojake, ki so umrli v tujini v letih druge svetovne vojne.

Avtorica Zdenka Kaplan v knjigi, ki obsega 200 strani, na katerih je tudi 132 fotografij, ob številnih avtentičnih zgodovinskih dokumentih in pismih iz dopisovanja avtorice s petdesetimi nemškimi župani, opisuje predvsem  dele krajev, kjer so grobovi slovenskih izgnancev, objavljeni pa so še zakon o zaščiti teh grobov ter seznama taborišč in umrlih Slovencev v tretjem raichu.

"Seznam še ni dokončen, po zdaj zbranih podatkih je v nemških taboriščih umrlo 1600 Slovencev. Še vedno raziskujejo naprej in računajo tudi na pomoč novinarjev in širše javnosti, da bi sezname dopolnili s tistimi, ki so jih Nemci odpeljali v "bolnišnice" in se nikoli niso vrnili v taborišča.

V Nemčijo je nasilno izgnane Slovence odpeljalo 63 transportov, v Srbijo 12 in na Hrvaško 21. V Nemčijo je bilo izgnaih 45 tisoč Slovencev, na Hrvaško 10 tisoč in v Srbijo 7.500. Leta 1942 so Madžari s slovenskega ozemlja, ki so ga okupirali, izgnali 2500 Slovencev iz Prekmurja in Avstrijci tisoč slovenskih družin iz avstrijske Koroške. Po kapitulaciji Italije je nemški okupator leta 1944 požgal veliko primorskih vasi, prebivalce pa izgnal v nemška taborišča. Hitler je za slovenske izgnance organiziral več kot 300 taborišč, kamor so najprej  izgnali predvsem slovenske učitelje, duhovnike, uradnike, vodje političnih strank, pisatelje in druge intelektualce. Iz Slovenije je bilo izgnanih več kot 60 tisoč ljudi, je med drugim zapisala avtorica knjige Zdenka Kaplan.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic