Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Velika akcija popisa članov DIS – izgnancev, beguncev in potomcev
21. december 2022

V Društvu izgnancev Slovenije 1941–1945 bomo po dolgem času popisali člane DIS, in sicer izgnance v Nemčijo, na Madžarsko, v Srbijo in Hrvaško ter drugam, begunce pred izgonom in potomce.

Tak podroben popis članov bo trajal več mesecev, potrebujemo pa ga, da bomo seznanjeni, koliko naših članov že ima pravice in koliko jih pričakuje še dodatne pravice za gmotno škodo, brezplačno televizijo in prednost pri zdravniku, kar smo nameravali doseči, če bi bil med članstvom interes. Sedaj bo šlo vse bolj počasi, ker članstvo DIS priporočil ni upoštevalo.
Vse krajevne in območne organizacije DIS bodo imele na voljo popisnice članov, kjer boste podatke dopolnili. Nato bomo maja 2023 ta spisek izgnancev, beguncev in potomcev tiskali v posebni publikaciji. Zato prosimo, da dopolnjene sezname pošljete takoj, ko jih boste
imeli, najkasneje pa do konca aprila 2023.
Ker bo to verjetno zadnji popis članov DIS, beguncev in potomcev, vzemite ta popis resno.

I. Ž.

« Nazaj

Obvestila

7. junij – dan slovenskih izgnancev
20. april 2023

Osrednje prireditve ob dnevu izgnancev tudi letos ne bo, bo pa dan odprtih vrat v taborišču v Brestanici v soboto, 3. junija 2023, in ogled razstave DIS o nasilju nad slovanskimi narodi.

Več »

Dan odprtih vrat taborišča v Brestanici
21. april 2023

Izvršni odbor Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 bo ob dnevu izgnancev, 7. junija, organiziral dan odprtih vrat v največjem zbirnem taborišču za izgon Slovencev, ki je bilo v grajskih hlevih in konjušnicah v Brestanici. Taborišče bo odprto v soboto, 3. junija 2023, od 10. do 14. ure.

Več »

Skupščina DIS o sprejetju novega statuta DIS
20. april 2023

Društvo je pripravilo novelo statuta predvsem zaradi spremembe zakona o društvih, ki je terjala določeno prilagoditev in rešitve. Drugi razlog je, da število članstva upada, zato je bilo treba zmanjšati število članov organov in komisij. Tretji razlog pa sloni na dejstvu, da je udeležba na sestankih organov vedno nižja in za ostarelo članstvo včasih zelo težka (zadnja skupščina sklicana v živo je bila zaradi naštetih vzrokov komaj sklepčna).

Več »