Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Govor predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju
27. april 2023

Šoštanj, 26. aprila - V Šoštanju je potekala državna proslava pred dnevom upora proti okupatorju. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je dejala, da se je ljudstvo z nastankom osvobodilne fronte združeno uprlo okupatorjem in njegovi raznarodovalni politiki. V govoru pa je omenila tudi predsednico Društva izgnancev Slovenije Ivico Žnidaršič in njeno družino, ki je bila izgnana v Nemčijo.

Družina Ivice Žnidaršič, dolgoletne predsednice Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, je bila izgnana v Nemčijo. Ivica se je dneva, ko so bili izgnani, spominjala takole: »Zjutraj se je pred hišo ustavil kamion. Z njega so poskakali Nemci s puškami, obkolili so hišo in začeli tolči po vratih. Mama in oče sta nas otroke začela hitro oblačiti in obuvati. Spominjam se, da so se mami tako tresle roke, da ni mogla zapeti gumba na moji oblekici. Oborožena nemška vojaka sta nas priganjala na kamion. Smeli smo vzeti le ročno prtljago, ostala je polna trgovina, živina v hlevu, konji, kokoši, žito, ajda je bila še v snopih na njivi. Odpeljali so nas v grad Rajhenburg. Tam smo nekaj dni ležali v hlevih na slami. Vsak je dobil okrog vratu železno ploščico s številko. Oče je rekel: ›Označili so nas kakor pse.‹ Iz Rajhenburga so nas odpeljali s transportom, vozili smo se 41 ur. Prvi lager, kamor so nas pripeljali, je bil v Erfurtu.«

Celotni govor predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju

 

« Nazaj

Obvestila

7. junij – dan slovenskih izgnancev
20. april 2023

Osrednje prireditve ob dnevu izgnancev tudi letos ne bo, bo pa dan odprtih vrat v taborišču v Brestanici v soboto, 3. junija 2023, in ogled razstave DIS o nasilju nad slovanskimi narodi.

Več »

Dan odprtih vrat taborišča v Brestanici
21. april 2023

Izvršni odbor Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 bo ob dnevu izgnancev, 7. junija, organiziral dan odprtih vrat v največjem zbirnem taborišču za izgon Slovencev, ki je bilo v grajskih hlevih in konjušnicah v Brestanici. Taborišče bo odprto v soboto, 3. junija 2023, od 10. do 14. ure.

Več »

Skupščina DIS o sprejetju novega statuta DIS
20. april 2023

Društvo je pripravilo novelo statuta predvsem zaradi spremembe zakona o društvih, ki je terjala določeno prilagoditev in rešitve. Drugi razlog je, da število članstva upada, zato je bilo treba zmanjšati število članov organov in komisij. Tretji razlog pa sloni na dejstvu, da je udeležba na sestankih organov vedno nižja in za ostarelo članstvo včasih zelo težka (zadnja skupščina sklicana v živo je bila zaradi naštetih vzrokov komaj sklepčna).

Več »