Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

7. junij – dan slovenskih izgnancev
20. april 2023

Osrednje prireditve ob dnevu izgnancev tudi letos ne bo, bo pa dan odprtih vrat v taborišču v Brestanici v soboto, 3. junija 2023, in ogled razstave DIS o nasilju nad slovanskimi narodi.

Za vse slovenske vlade in vse sestave Državnega zbora RS smo zbrali dovolj podatkov, gradiv in argumentov, da bi lahko izterjali vojno škodo od Nemčije. Tudi za vlado smo januarja 2015 izdali še eno posebno knjigo ‚‘Nemčija še ni plačala vojne škode‘‘, da nam ne bi bilo treba zopet vseh teh vprašanj razlagati novi vladi in novim poslancem Državnega zbora RS.
Ni prav, da nobena dosedanja Vlada RS ni imela poguma, da Nemčiji vsaj pove, koliko nam je dolžna in zahteva vsaj simbolične 3 milijarde vojne odškodnine, da bi zgradila kakšen dom za ostarele žrtve fašizma in nacizma in vsaj še živim slovenskim izgnancem plačala tisti simbolični znesek odškodnine za gmotno škodo v višini 6000 evrov.
Občutljivost za usodo slovenskih iz­gnancev, beguncev, prisilnih delavcev
in drugih žrtev vojnega nasilja in solidarnost sta značilnost delovanja našega društva, ki se že več kot 30 let izraža v trdem delu, v skrbi za uveljavitev in ohranitev pravic ter ohranjanje aktivnega zgodovinskega spomina o nasilju nad Slovenci.
Povezuje nas skupna usoda za čas trpljenja, ko so nas okupatorske horde izgnale iz naših domov in smo bili kot otroci oropani mladosti in izgubo staršev.
Delujemo na poseben, plemenit način. Smo ljudje neke dobe, ki nas je zaznamovala in utrjevala v zavedanju, kako pomembno je življenje, kako pomembno je mirno sožitje, solidarnost in življenje med ljudmi in narodi.

prof. Ivica Žnidaršič
predsednica DIS

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic