Čestitka
15. december 2023

Spoštovane in drage izgnanke, izgnanci, begunke in begunci, članice in člani DIS 1941–1945

Bližajo se veseli prazniki, božič in novo leto, ki jih radostno pričakujemo. To je čas, ko si izražamo polno lepih želja, obljubljamo zvestobo, poštenje, delavnost, ljubezen, pravičnost in še in še bi lahko naštevali ter upamo, da bomo v miru vse to doživljali. Žal pa se mnoge dobre želje niso in ne bodo nikoli uresničile, kar smo v našem dolgem življenju tudi sami spoznali in mnogi tudi osebno občutili. Naj vas spomnim samo na našo dolgoletno prizadevanje, da živimo v pravni državi, še nismo uresničili. A upanje umre zadnje, kajne.
Tokrat vam želim nekaj uresničljivega, saj smo končno tudi v naši državi uveljavili sistem dolgotrajne oskrbe. Svojo častitljivo starost preživite humano, spoštljivo in dostojanstveno, predvsem pa v ljubečem okolju doma ali v institucionalni oskrbi. Ostanite pokončni in optimistični, saj take vihar ne poruši.
Želim vam zadovoljne božične in novoletne praznike, v novem letu pa vso srečo.
Lepo vas pozdravlja vaša vdana predsednica,

Ivica Žnidaršič
predsednica DIS

Dan odprtih vrat taborišča v Brestanici v soboto, 1. junija 2024 od 10. do 14. ure
26. april 2024

Izvršni odbor Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 bo ob dnevu izgnancev, 7. junija, organiziral dan odprtih vrat v največjem zbirnem taborišču za izgon Slovencev, ki je bilo v grajskih hlevih in konjušnicah v Brestanici.

Predsednica DZ RS mag. Urška Klakočar Zupančič je sprejela delegacijo DIS
26. april 2024

Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je v četrtek, 21. 3. 2024, v Državnem zboru RS sprejela predstavnike DIS. Delegacijo DIS so sestavljali mag. Franc Žnidaršič, Alojz Rupar, Marijan Špegelj ter poznavalec odprtih vprašanj za vojno škodo mag. Gregor Kaplan.