Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Predsednica DZ RS mag. Urška Klakočar Zupančič je sprejela delegacijo DIS
26. april 2024

Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je v četrtek, 21. 3. 2024, v Državnem zboru RS sprejela predstavnike DIS. Delegacijo DIS so sestavljali mag. Franc Žnidaršič, Alojz Rupar, Marijan Špegelj ter poznavalec odprtih vprašanj za vojno škodo mag. Gregor Kaplan.

V dolgem in odkritem pogovoru je bila predsednici DZ predstavljena kronologija urejanja statusa žrtev vojnega nasilja v Sloveniji. Poseben poudarek so namenili še vedno odprtemu vprašanju poplačila gmotne škode s strani Nemčije, ki ga je treba rešiti. V zvezi s tem so predsednici DZ predstavili tudi predloge in možnosti, ki bi po njihovi oceni prispevali h končni ureditvi tega vprašanja. Nenazadnje je po skoraj 80 letih čas, da se to vprašanje reši. V DIS so za prve množične civilne žrtve, kar so izgnanci in begunci nedvomno bili, posebej izpostavili, da je možna tudi simbolična rešitev tega vprašanja, ki bi tako vsaj delno pokrila rano, ki izgnance in begunce tare in pekli že 80 let in jih je zaznamovala skozi celotno življenje.
Glede na odziv predsednice je zagotovo moč pričakovati, da bo tokrat zadeva vsekakor bila resno obravnavana in obstaja upanje, da bodo prizadevanja DIS in predsednice Ivice Žnidaršič po več desetletjih končno na simbolni ravni vendarle ustrezno naslovljena.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic