Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Društvo izgnancev se pripravlja na obeležitev dneva izgnancev
5. junij 2008

Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945 (DIS) je v Ljubljani v luči dneva izgnancev, 7. junija, priredilo novinarsko konferenco, na kateri so predstavili letošnje dogodke ob obeležitvi dneva ter spregovorili o zakonu o usklajevanju socialnih transferjev in osnutku predloga zakona o povračilu premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne.

Ljubljana, 4. junija - Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945 (DIS) je v Ljubljani v luči dneva izgnancev, 7. junija, priredilo novinarsko konferenco, na kateri so predstavili letošnje dogodke ob obeležitvi dneva ter spregovorili o zakonu o usklajevanju socialnih transferjev in osnutku predloga zakona o povračilu premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne.

Predsednica DIS Ivica Žnidaršič je na srečanju z novinarji najprej izpostavila pomen dneva izgnancev, 7. junija, ki ga društvo vsako leto obeležuje z zborovanji in prireditvami. Letos bodo potekala tri večja zborovanja, in sicer na Golici, v Mariboru in na dan izgnancev v Mostecu v Ljubljani. Ob tem je Žnidaršičeva poudarila, da je pomen obeležitve ohranjanje spomina na tragedijo in opozarjanje na dogodke, ki so po njenem mnenju premalo znani.

Letos obeležitev v društvu povezujejo s protesti, ker, kot so pojasnili, državni zbor ni sprejel predloga zakona o usklajevanju socialnih transferjev, ki ga je vložil DeSUS in s katerim bi izgnancem odmrznili leta 2006 zamrznjene pravice, ki so jih pridobili leta 1995 z zakonom o žrtvah vojnega nasilja.

Žnidaršičeva se je dotaknila tudi vprašanja neporavnane vojne gmotne škode, s čimer se po njenem mnenju doslej ni ukvarjala še nobena slovenska vlada. Glede osnutka predloga zakona o povračilu premoženjske škode iz časa druge svetovne vojne se je društvo obrnilo na ministrstvo za pravosodje, od koder so jim sporočili, da je osnutek v fazi predhodnega medresorskega usklajevanja, v okviru katerega je bil tudi že predstavljen poslanskim skupinam.

Žnidaršičeva je spomnila tudi na mednarodni kongres izgnancev, ki naj bi potekal leta 2009, ter spregovorila o načrtih za ustanovitev mednarodnega odbora žrtev nacizma in fašizma. Odbor bi povezoval izgnance in begunce iz Slovenije, Češke, Ukrajine in Poljske, njegov namen pa bi bil skrbeti za ohranjanje zgodovinskih dejstev in opozarjati vlade evropskih držav na vnovične pojave fašizma, nacizma in drugih vrst rasizma.

Dan izgnancev se obeležuje v spomin na 7. junij 1941, ko je nemški okupator iz Slovenske Bistrice odpeljal večje število slovenskih izgnancev. Danes je od skupaj 63.000 izgnanih Slovencev in 17.000 pobeglih pred izgonom med letoma 1941 in 1945 živih še 14.400, so še povedali na novinarski konferenci.

(R/STA)

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic