Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Erjavec obljubil izgnancem povrnitev zamrznjene rente
7. junij 2008

Krivice izgnancev mora država popraviti, je na današnjem shodu ob dnevu izgnancev v Ljubljani zatrdil minister za obrambo Karl Erjavec. Ob tem je potrdil, da je njegova stranka DeSUS v petek v državnem zboru še tretjič vložila predlog zakona o usklajevanju socialnih transferjev, s katerim bi izgnancem odmrznili zamrznjene rente.

Gre za zakon, ki je bil v DZ že dvakrat zavrnjen in s katerim bi izgnancem odmrznili leta 2006 zamrznjene pravice, ki so jih pridobili leta 1995 z zakonom o žrtvah vojnega nasilja. Kot je dejal Erjavec, tokrat pričakuje podporo tako koalicije kot opozicije, saj je po njegovih besedah nesprejemljivo, da ta problem po 17 letih še ni rešen.

Po ocenah Erjavca je nujna tudi podpora zakonu o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne, ki šele čaka na obravnavo v parlamentu. Država, ki se ima za moderno in uspešno, bi morala uspeti zbrati ta sredstva in jih povrniti tistim, ki so dejansko trpeli, je dejal. "Če bo DeSUS (po jesenskih volitvah) oblikoval vladno koalicijo, bo ena od zahtev koalicijske pogodbe, da se dokončno uredi status vseh žrtev vojnega nasilja, ker to je standard nove, moderne države," je zatrdil pred okoli 3000 zbranimi na shodu, ki ga je priredilo Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945 (DIS).

Predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik se je vprašal, zakaj je s temi zakoni treba čakati na volitve. "Naprodaj nismo!" je poudaril in dodal, da pravice izgnancev ne smejo biti "volilni golaž". "Dovolj so nam lagali! Mislim, da je čas, da spremenimo vlado," je zatrdil.

Da je bil zakon o usklajevanju socialnih transferjev, ki bi izgnancem povrnil že zagotovljene pravice, znova zavrnjen, je "sramota za vlado Republike Slovenije in državni zbor", je izpostavila tudi predsednica DIS Ivica Žnidaršič. Poudarila je, da so izgovori, da država ne premore tega denarja ali pa da nimajo zadostnih podatkov o oškodovancih, neutemeljeni in da oblasti pozabljajo, da predstavljajo izgnanci najrevnejši del prebivalstva.

"Na jesenskih volitvah namenite glas tistim osebnostim, ki jim zaupate, da ne bodo spreminjali zgodovine in ki bodo razumeli probleme žrtev vojnega nasilja in upokojencev," je pozvala. Spomnila je še, da bo prihodnje poletje v Sloveniji vseevropski kongres izgnancev in beguncev - žrtev nacizma in fašizma, zato bi bilo ustrezno, da se razmere uredijo še prej.

Dan izgnancev se obeležuje v spomin na 7. junij 1941, ko je nemški okupator iz Slovenske Bistrice odpeljal večje število slovenskih izgnancev. Po podatkih DIS je od skupaj 63.000 izgnanih Slovencev in 17.000 pobeglih pred izgonom med letoma 1941 in 1945 živih še 14.400.

(RŠ/STA)

« Nazaj

Obvestila

7. JUNIJ JE DAN SLOVENSKIH IZGNANCEV – PRVIH MNOŽIČNIH ŽRTEV FAŠIZMA IN NACIZMA
10. april 2019

Prisrčno vabljeni na spominsko prireditev Društva izgnancev Slovenije 1941‒1945 ob dnevu izgnancev. Prireditev bo v petek, 7. junija 2019, ob 11. uri pri zbirnem taborišču za izgon Slovencev v Brestanici pri Krškem.

Več »

Pogovor pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju o strahotah druge svetovne vojne
15. april 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 2. aprila 2019 ob 10.30 uri povabil množico dijakinj in dijakov na pogovor o strahotah druge svetovne vojne. Pogovor je bil v veliki dvorani Predsedniške palače.

Več »

Obvestilo članom DIS
18. december 2018

Obveščamo vas, da bomo tudi v letu 2019 organizirali izlet v kraje izgnanstva in obisk pokopališč umrlih izgnancev med drugo svetovno vojno.

Več »

Sporočilo za javnost iz Skupščine Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, 29. september 2018
18. december 2018

Slovenski izgnanci in begunci smo kot žive priče strahot in nasilja, ki so jih izvajali fašisti in nacisti, ogorčeni, da se v Evropi in pri nas ponovno pojavljajo gibanja fašizma in nacizma. Priča smo poizkusom spreminjanja zgodovine druge svetovne vojne. S popačenjem dejstev se zamegljujejo dogajanja večletne brutalne politike okupacijskih držav. Posamične povojne zunajsodne ukrepe, ki jih obsojamo, se enači s fašističnimi in nacističnimi dejanji. Edini način, da preprečimo ponovitev strahotnih dejanj iz druge svetovne vojne, je ozaveščanje mlajših generacij o času, ko je bil svet izpostavljen in ogrožen zaradi nasilja in genocidne politike fašističnih in nacističnih sistemov.

Več »

Sklepi Skupščine DIS, ki je bila 29. 9. 2018 v Ljubljani
18. december 2018

Delegati so sprejeli poročilo o delu DIS od junija 2017 do junija 2018. Delegati so sprejeli tudi program dela Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za leto 2019 z dopolnitvami, da se oblikujejo tudi pokrajinski odbori DIS.

Več »