Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Erjavec obljubil izgnancem povrnitev zamrznjene rente
7. junij 2008

Krivice izgnancev mora država popraviti, je na današnjem shodu ob dnevu izgnancev v Ljubljani zatrdil minister za obrambo Karl Erjavec. Ob tem je potrdil, da je njegova stranka DeSUS v petek v državnem zboru še tretjič vložila predlog zakona o usklajevanju socialnih transferjev, s katerim bi izgnancem odmrznili zamrznjene rente.

Gre za zakon, ki je bil v DZ že dvakrat zavrnjen in s katerim bi izgnancem odmrznili leta 2006 zamrznjene pravice, ki so jih pridobili leta 1995 z zakonom o žrtvah vojnega nasilja. Kot je dejal Erjavec, tokrat pričakuje podporo tako koalicije kot opozicije, saj je po njegovih besedah nesprejemljivo, da ta problem po 17 letih še ni rešen.

Po ocenah Erjavca je nujna tudi podpora zakonu o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne, ki šele čaka na obravnavo v parlamentu. Država, ki se ima za moderno in uspešno, bi morala uspeti zbrati ta sredstva in jih povrniti tistim, ki so dejansko trpeli, je dejal. "Če bo DeSUS (po jesenskih volitvah) oblikoval vladno koalicijo, bo ena od zahtev koalicijske pogodbe, da se dokončno uredi status vseh žrtev vojnega nasilja, ker to je standard nove, moderne države," je zatrdil pred okoli 3000 zbranimi na shodu, ki ga je priredilo Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945 (DIS).

Predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik se je vprašal, zakaj je s temi zakoni treba čakati na volitve. "Naprodaj nismo!" je poudaril in dodal, da pravice izgnancev ne smejo biti "volilni golaž". "Dovolj so nam lagali! Mislim, da je čas, da spremenimo vlado," je zatrdil.

Da je bil zakon o usklajevanju socialnih transferjev, ki bi izgnancem povrnil že zagotovljene pravice, znova zavrnjen, je "sramota za vlado Republike Slovenije in državni zbor", je izpostavila tudi predsednica DIS Ivica Žnidaršič. Poudarila je, da so izgovori, da država ne premore tega denarja ali pa da nimajo zadostnih podatkov o oškodovancih, neutemeljeni in da oblasti pozabljajo, da predstavljajo izgnanci najrevnejši del prebivalstva.

"Na jesenskih volitvah namenite glas tistim osebnostim, ki jim zaupate, da ne bodo spreminjali zgodovine in ki bodo razumeli probleme žrtev vojnega nasilja in upokojencev," je pozvala. Spomnila je še, da bo prihodnje poletje v Sloveniji vseevropski kongres izgnancev in beguncev - žrtev nacizma in fašizma, zato bi bilo ustrezno, da se razmere uredijo še prej.

Dan izgnancev se obeležuje v spomin na 7. junij 1941, ko je nemški okupator iz Slovenske Bistrice odpeljal večje število slovenskih izgnancev. Po podatkih DIS je od skupaj 63.000 izgnanih Slovencev in 17.000 pobeglih pred izgonom med letoma 1941 in 1945 živih še 14.400.

(RŠ/STA)

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic