Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

SPOROČILO ZA JAVNOST SKUPŠČINE DIS
31. avgust 2009

Skupščina Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 30. junija 2009 je bila programsko-volilna skupščina DIS. Na tej seji je ocenila prehojeno delo za 4-letno obdobje od junija 2005 do junija 2009 ter sprejela programske usmeritve za njegovo delovanje za obdobje 2005 do 2013.

Skupščine so se udeležili delegati Krajevnih in Območnih organizacij DIS ter tudi člani Izvršnega odbora DIS, Nadzornega odbora in Častnega razsodišča DIS. Seveda pa so Skupščino DIS pozdravili vabljeni gostje.

V bogati in obširni razpravi so delegati pozitivno ocenili delovanje organizacije v preteklih 4 letih. Aktivnost društva je bila osredotočena predvsem na ohranjanje zgodovinskega spomina na obdobje, ko je nacizem in fašizem izvajal kruto nasilje nad slovenskim narodom. Ker je podobna usoda v zvezi z izgonom in begunstvom doletela mnoge druge evropske narode, ki so  med drugo svetovno vojno doživeli nemško, italijansko ali drugo fašistično in nacistično okupacijo, je DIS posvetil posebno pozornost organiziranju prvega evropskega kongresa beguncev in izgnancev, ki je bil 6. junija v Ljubljani. Kongresa so se udeležila društva in delegacije iz 11 evropskih držav. Pokrovitelj kongresa je bil predsednik RS dr. Danilo Türk. Na tem kongresu so tuje delegacije dale vse priznanje DIS-u za ta nadvse uspešen projekt in mnoge med njimi dale tudi priznanje predsednici DIS za požrtvovalno delo. Delegati so ocenili kongres, da ta ne le za Slovenijo, ampak tudi za druge evropske države, kjer je trpelo na tisoče ljudi, žal ni dobil ustreznega odmeva v sredstvih javnega obveščanja. Še zlasti je pomembno sporočilo s tega kongresa, posredovano ne le predsednikom držav zavezniških sil, temveč tudi predsednicam in predsednikom vseh evropskih držav, da storijo vse, da se pojavi fašizma in nacizma, ki se ponekod razraščajo, zatrejo že v kali in na ta način prepreči trpljenje, ki ga je civilno prebivalstvo doživelo v času druge svetovne vojne. Prav tako je pomembno opozorilo, so poudarili kandidati, da bi bil že čas, da se odpravi napaka, ki je bila storjena po vojni, ko se je v zvezi s povračilom gmotne škode Evropa razdelila na vzhodne in zahodne države.

S tem v zvezi so delegati poudarili, da si bo DIS tudi v prihodnje prizadeval za sprejem zakona o gmotni škodi, saj je pristojne državne organe RS že več let »oboroževal« z vsemi potrebnimi gradivi in argumenti, torej je potrebna za ta korak le politična volja.

Skupščina je sprejela pobudo tujih delegacij, da bi domicil Mednarodnega odbora izgnancev in beguncev žrtev nacizma in fašizma v letih 1920-1945, ki je bil ustanovljen na kongresu, prevzela Slovenija.

Omenjena aktivnost bo osrednja v prihodnjem obdobju, hkrati pa tudi skrb za osamele, bolne in invalidne člane DIS, ki so že v visoki starosti.

Za novo predsednico Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 je bila ponovno soglasno izvoljena dosedanja predsednica Ivica Žnidaršič, ki so ji delegati z gromkim ploskanjem izrazili hvaležnost za njeno pogumno in požrtvovalno vodenje društva. Za podpredsednika pa sta bila izvoljena Albin Pražnikar in Janez Komljanec.


Delegati Skupščine DIS

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic