Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

SIMPOZIJ V PRAGI O NASILJU MED DRUGO SVETOVNO VOJNO
25. marec 2010

V soboto, 27. marca 2010, bo na Češkem v Pragi simpozij, ki ga organaizira društvo »Krog državljanov Češke republike, izgnanih leta 1938 z obmejnih ozemelj«. Na simpoziju bo govor o zamolčanem sporazumu med Hitlerjem, Francijo in Anglijo, ki je bil sklenjen 29. septembra 1938 o priključitvi Sudetov k tretjemu rajhu in nacističnemu nasilju nad Čehi v času okupacije celotne Čehoslovaške leta 1939.

Na simpoziju v Pragi bo veliko časa namenjenega razpravi o sklepih sprejetih na prvem evropskem kongresu izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920-1945. Ta kongres je 6. junija 2009 organiziralo v Ljubljani Društvo izgnancev Slovenije (DIS).

Na simpoziju v Pragi bodo sodelovali predstavniki društev izgnancev iz Češke, Poljske, Ukrajine, Slovaške, Rusije in Slovenije.

Predsednica DIS Ivica Žnidaršič bo na simpoziju govorila o odzivih predsednikov evropskih držav na pismo, ki so ga prejeli iz kongresa v Ljubljani in o pobudah, da bi Muzej izgnancev na gradu Rajhenburg postopoma postal evropski muzej s prikazom izgona tudi drugih evropskih narodov.

Odziv na kongres je velik, saj si v Evropi kar sledijo simpoziji in konference, na katerih obravnavajo sklepe kongresa in kot žive priče žrtev nacizma in fašizma protestirajo proti spreminjanju zgodovine in poveličevanje tistih, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali z nacisti in povzročali tudi izgon številnih narodov. Pojavljajo se poskusi omaloževanja zmag nad fašisti in nacisti, zanikanja holokavsta, poskusi opravičevanje sokrivcev in sodelavcev fašizma in nacizma.

Na simpoziju v Pragi bodo sprejete pobude za ohranjanje zgodovinske dediščine in protest proti pojavom novih fašističnih in nacističnih organizacij.

Iz simpozija bo ponovno poslana pobuda in zahteva predsednikom zavezniških držav v drugi svetovni vojni, naj se zavzamejo za uresničitev sklepov sprejetih na mirovnih in reparacijskih konferenca o vojnih odškodninah za odvzeto in uničeno premoženje ter končno popravijo krivice storjene zaradi neporavnane gmotne škode upravičencem.

Prvi sestanek Mednarodnega odbora izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920-1945, ki je bil ustanovljen na kongresu v Ljubljani, pa naj bi se sestal na prvi seji v Ljubljani predvidoma 4. junija 2010.


« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic