Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

OTVORITEV RAZSTAVE O PRISILNEM DELU MED DRUGO SVETOVNO VOJNO
17. april 2010

Velika udeležba na odprtju razstave 16. aprila 2010 v nemškem mestu Rudolstadt o prisilnem delu v tem mestu med drugo svetovno vojno. Pri pripravi in odprtju razstave so sodelovali Thürnski državni arhiv. Mestni arhiv Rudolstadta, mesto Rudolstadt in Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945. Na razstavi je sodelovala tudi delegacija DIS v sestavi mag. Franc Žnidaršič, Zdenka Kaplan in Alojz Rupar, saj razstava prikazuje prisilno delo Slovencev v tem mestu. Njihovi govori so še osvetlili trpljenje slovenskega naroda med drugo svetovno vojno.

Gradivo za razstavo je zbral bivši župan mesta Rudolstadt Harmut Franz, ki je bil udeleženec prvega evropskega kongresa izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1941-1945, ki ga je DIS organiziral 6. junija 2009 v Ljubljani.

Ob otvoritvi razstave je med drugim dejal: »Obseg človeškega nasilja in trpljenja, ki smo ga prizadejali milijonom ljudi, sta tudi 65 let po koncu druge svetovne vojne komaj dojemljivi

Na otvoritev razstave je bil povabljen tudi Godalni trio Viva iz Trebnjega in z izvajanjem slovenskih narodnih pesmi požel velik aplavz.

Po otvoritvi razstave so si udeleženci ogledali še film, ki ga je v sodelovanju z Društvom izgnancev Slovenije 1941-1945 pripravila Televizija Slovenije z naslovom – »Izgnani Slovenci 1941-1945«.

V mestu Rudolstadt so ustanovili tudi društvo, ki bo proučevalo prisilno delo med drugo svetovno vojno.

Prav je, da bi o teh aktivnostih kaj vedela tudi slovenska javnost.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic