Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Mednarodna konferenca o skrbi za izgnance in prisilne delavce žrtve fašizma in nacizma v nekaterih evropskih državah
4. junij 2010

V Ljubljani je 4. in 5. junija 2010 potekala Mednarodna konferenca o skrbi za izgnance in prisilne delavce žrtve fašizma in nacizma v nekaterih evropskih državah. Delegacije iz Poljske, Češke, Slovaške, Ukrajine, Rusije, Avstrije, Srbije in Hrvaške so v referatih opisali zakone, ki so jih v teh državah sprejeli za uveljavljanje pravic žrtev fašizma in nacizma.

Tudi Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945 je udeležence podrobno seznanilo z vsebino slovenskega zakona o žrtvah vojnega nasilja in doseženih pravicah po nastanku samostojne države Slovenije.

Iz konference so poslali pismo predsedniku Sveta Evrope Hermanu Van Rompuyu in generalnemu sekretarju Ban Ki-Moonu ter sprejeli deklaracijo o škodljivih posledicah spreminjanja zgodovine in večji skrbi za žrtve fašizma in nacizma v Evropi in protest proti nastajanju novih fašističnih in nacističnih organizacij.

V okviru Mednarodne konference je zasedal tudi Mednarodni odbor izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945.

Za predsednico tega odbora je bila  na Mednarodni konferenci 4. junija 2010 soglasno izvoljena Ivica Žnidaršič, predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941–1945.

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic