Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Pismo Generalnemu sekretarju Organizacije združenih narodov BAN KI-MOONU
8. junij 2010

Pričakujemo, da bo Organizacija združenih narodov v svojih zelo razvejanih organih dajala na dnevne rede prioretetno uvrstila tudi vprašanje skrbi za žrtve fašizma in nacizma in poravnavo vojne škode ter vlagala napore za preprečevanje nastajanja novih fašističnih in nacističnih organizacij.

 

Mednarodni odbor izgnancev in beguncev
žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945

 

 

Spoštovani gospod
BAN KI-MOON
Generalni sekretar
Organizacije združenih narodov 
                                     4. 6. 2010

 

Udeleženci Mednarodne konference o skrbi za izgnance in prisilne delavce žrtve fašizma in nacizma v nekaterih evropskih državah Vam izražamo odlično spoštovanje in imamo izjemno čast, da Vas, gospod Ban Ki-Moon seznanimo z mednarodnimi aktivnostmi in prizadevanji organizacij in društev žrtev fašizma in nacizma druge svetovne vojne.

Ob tej priložnosti Vs želimo obvestiti, da smo se predstavniki organizacij in društev, ki združujemo izgnance, prisilne delavce, begunce in druge civilne žrtve fašizma in nacizma zbrali 6. junija 2009 na prvem evopskem kongresu. Kongres je bil v Ljubljani in se ga je udeležilo več kot 4000 udeležencev.

Cilj kongresa je bil ohranjanje aktivnega zgodovinskega spomina na genocidno politiko fašistov in nacistov ne le do Judov, ampak tudi do slavankih in drugih narodov v Evropi.

Na kongresu smo opozorili tudi na vnovične pojave fašističnih in nacističnih organizacij, potvarjanja zgodovine in omaloževanje zmagujočih sil druge svetovne vojne.

Vsem predsednikom evropskih držav je bilo s kongresa poslano psimo naj posvetijo več pozornosti žrtvam fašizma in nacizma in njihovi skrbi in pomoči, ki jo potrebujejo zaradi prestanega trpljenja v izgnanstvu, v taboriščih in na prisilnem delu. Odziv držav je presegel najbolj optimistične napovedi, saj smo prejeli številne odgovore državnih avtoritet lmed drugim tudi iz Velike Britanije, Irske, Švice, Španije, Lichtensteina, Nizozemske, Monaka, Malte, Luksemburga, Hrvaške, Italije, Nemčije in telefonsko sporočilo predsednika Rusije preneseno preko veleposlaništva Rusije v Sloveniji.

Na kongresu so bili sprejeti sklepi o ustanovitvi prvega tovrstnega koordinativnega Mednarodnega odbora v Evropi za navedene civilne žrtve fašizma in nacizma.

Tako smo se 4.. junija 2010, V Ljubljani, ponovno brali na Mednarodni konferenci o skrbi za izgnance in begunce žrtve fašizma in nacizma v nekaterih evropskih državah.

Iz te konference smo poslali tudi pismo redsedniku Sveta Evrope Hermanu Van Rompuyu, ter ga seznanili z našo problematiko.

Spoštovani gospod generalni sekretar Orgnaizacije združenih narodov, Vam pa iz konference pišemo zato, ker se sklepi in resolucije OZN, ki so bile sprejeti po drugi svetovni, ne uresničujejo.

Sklenjeno je namreč bilo, a bodo morale naslednice agresorskih držav druge svetovne vojne poravnati vojno škodo in da bo vojna škoda upravičencem povrnjena. To se po več kot 65. letih od konca druge svetovne vojne še ni zgodilo za žrtve fašizma in nacizma v Srednji in Vzhodni Evropi. Delitev žrtev vojnega nasilja na vzhodne in zahodne države je bila izredno velika krivica za same žrtve. Zato mnoge žrtve fašizma in nacizma še danes živijo v veliki bedi in pomanjkanju.

Pričakujemo, da bo Organizacija združenih narodov v svojih zelo razvejanih organih dajala na dnevne rede prioretetno uvrstila tudi vprašanje skrbi za žrtve fašizma in nacizma in poravnavo vojne škode ter vlagala napore za preprečevanje nastajanja novih fašističnih in nacističnih organizacij.

Spoštovani generalni sekretar dovolite nam, da Vas obvestimo, da ustanavljamo in zbiramo gradivo za evropski Muzej žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945.

Na Mednarodni konferenci, s katere vam pišemo, smo sodelovali predstavniki društev in organizacij Avstrije, Češke, Hrvaške, Poljske, Rusije, Slovaške, Srbije, Ukrajine in Slovenije.

Ob tej priložnosti udeleženci Mednarodne konference ponovno izražamo generalnemu sekretarju OZN svoje odlično spoštovanje.

 

Podpisniki:

 

Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945

Zveza slovenskih izseljencev Celovec -Avstrija

Zveza mladoletnih ujetnikov fašističnih koncentracijskih taborišč Belorusije

Krog državljanov Češke republike, izgnanih leta 1938 z obmejnih ozemelj

Krajevna skupnost žrtev fašizma in nacizma Zagreb, Hrvaška

Združenje Poljakov, oškodovanih s strani III. rajha

Ruska zveza nekdanjih mladoletnih ujetnikov v fašističnih koncentracijskih taboriščih (RZNMU)

Slovaška zveza protifašističnih borcev in žrtev nacizma

Združenje izgnancev in potomcev taborišča genocida v NDH 1941–1945

Ukrajinska zveza žrtev fašizma

Ukrajinska zveza žrtev fašizma - Center za ženske

 

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic