Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Pobude Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 ter Krajevnih in Območnih organizacij DIS za vrnitev odvzetih pravic
3. avgust 2012

O odvzemu pravic tudi izgnancem in beguncem žrtvam fašizma in nacizma ni nihče obvestil Društva izgnancev Slovenije 1941-1945. Vse smo morali izvedeti iz časopisov in RTV, ki pa niso natančno poročali, koga vse bo prizadel zakon o varčevanju.

Ko smo konec marca izvedeli, da nam bodo vzeli dopolnilno zdravstveno varstvo in nekatere druge pravice, smo o tem 3. aprila 2012 obvestili vse Krajevne in Območne organizacije DIS in jih povprašali, kaj menijo o tem in ali pooblaščajo Izvršni odbor DIS, da ukrepamo. Nismo mogli čakati na te odgovore. Treba je bilo ukrepati in povedati, da se ne strinjamo, da bi nam jemali zelo težko pridobljene pravice. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je v razgovoru 6. aprila 2012 zagotovil, da bodo iz zakona varčevanja črtali odvzem pravice za dopolnilno zdravstveno varstvo. Glede te pravice je minister Vizjak držal besedo. Tako so se iz Zakona o žrtvah vojnega nasilja črtali samo 2. in 3. točka 8. člena (klimatsko zdravljenje in potni stroški za zdravljenje) ter 3. odstavek 22. člena. Tako nam ne bo treba na mesec plačevati okrog 28,00 EUR za dopolnilno zdravstveno varstvo.
Glede zamika izplačil rente in odvzema dela pokojnine pa smo ministru Andreju Vizjaku poslali pismo in izrazili nestrinjanje, da so prizadeli tudi žrtve fašizma in nacizma. Minister Andrej Vizjak je takoj odgovoril na pismo in poudaril, da niso posegli v pravice tistih s podpovprečnimi dohodki. Med drugim je v pismu zapisal: »Hkrati z navedenim bi želel poudariti, da ti varčevalni in interventni ukrepi ne pomenijo, da država ne spoštuje vašega žrtvovanja za domovino, vendar pa se bo le na takšen način lahko omogočilo ustrezen družbeni in gospodarski razvoj države v prihodnje. Na koncu naj poudarim, da si bomo tudi v prihodnje prizadevali zaščititi posamezne, posebej občutljive in specifične kategorije prebivalcev, ki so bile v zgodovini že prizadete in bomo, v kolikor bodo to razmere dopuščale, skušali izboljšati njihov družbeni položaj.«
 Poslali smo pismi in vabili ministru za pravosodje RS Senku Pličaniču in ministru Andreju Vizjaku za udeležbo na zborovanju izgnancev in beguncev v Ljubljani – v Mostecu 7. junija 2012. Oba ministra sta se opravičila in iz ministrstev ni prišel nihče pojasnit vzrokov, zakaj so začeli odvzemati pravice žrtvam vojnega nasilja, in da bi obrazložila, ali je predsednik Vlade RS Janez Janša, ko je bil v Nemčiji, postavil vprašanje nemški kanclerki Angeli Merkel o poravnavi vojne škode Sloveniji in Slovencem.
Odvzemanje pravic slovenskim izgnancem in beguncem smo na zborovanju v Ljubljani 7. junija 2012 označili kot državno sramoto.
Za znižanje pokojnin in odvzem drugih pravic tudi žrtvam vojnega nasilja so glasovali poslanci in poslanke naslednjih poslanskih skupin: Slovenske demokratske stranke (SDS), Državljanske liste (DL), Slovenske ljudske stranke (SLD), Nove Slovenije (NSi) in Demokratične stranke upokojencev (DESUS)!
Dne 9. julija 2012 so nekateri poslanci Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov s prvopodpisanim Jankom Vebrom vložili predlog zakona o spremembi zakona o uravnoteženju javnih financ. Odbor za finance Državnega zbora RS je dne 18. 6. 2012 obravnaval predlog tega zakona in ga v celoti zavrnil.
Dne 10. julija 2012 smo poslali pismo varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik in jo zaprosili, da bi v pobudo za presojo ustavnosti dela Zakona o uravnoteženju javnih financ, ki se nanaša na znižanje pokojnin, vključila tudi stališče Društva izgnancev Slovenije 1941-1945, ki se ne strinjamo z odvzemom pravic žrtvam fašizma in nacizma.
Varuhinja človekovih pravic je 25. julija 2012 obširno odgovorila na naše pismo. V odgovoru potrjuje, da je 20. julija 2012 zahtevala oceno ustavnosti 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) pred Ustavnim sodiščem RS, saj ocenjuje, da je ustavno sporen iz naslednjih razlogov:
-    Ustavno spornega načina sprejemanja ZUJF
-    Kršitve načela jasnosti in določnosti predpisov iz 2. člena Ustave
-    Kršitve ustavnega načela vezanosti državnega zbora na referendumsko odločitev iz 90. člena Ustave
-    Kršitve človekovega dostojanstva
-    Kršitve pravice do socialne varnosti in pravice do pokojnine iz 50. člena Ustave
-    Kršitve enakosti pred zakonom in prepovedi diskriminacije iz 14. člena Ustave
-    Kršitve zagotovil iz temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS
-    Kršitve načela zaupanja v pravo in kršitve človekovih pravic
-    Kršitve pravice do pravnega sredstva (25. člen Ustave) in načela o pravnomočnosti odločb (158. člen Ustave)
Celotno pismo varuhinje človekovih pravic smo že poslali vsem Krajevnim in Območnim organizacijam DIS, kjer si ga lahko preberete.  
 Ustavno sodišče pa je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje že obvestilo, da informacija, ki so jo pošiljali o znižanju pokojnin, ne zadošča in da morajo v dveh mesecih vsem izdati odločbe. Ob tem pa priporočamo, da se vsi, ki bodo dobili odločbe o zmanjšanju pokojnin, v 15 dneh pritožijo in ne čakajo, kaj bo odločilo Ustavno sodišče. Tisti, ki ne bodo zadovoljni z odgovorom oz. z odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa se lahko v 30 dneh pritožijo na Delovno in socialno sodišče.
Vsem, ki so se obrnili na sedež našega društva, smo že posredovali formular za zahtevek odločbe in za izplačilo neizplačanega dela pokojnine. Vsi zainteresirani lahko te obrazce dobijo tudi pri Krajevnih in Območnih organizacijah DIS.
Veliko Krajevnih odborov DIS je dalo pobudo za organizacijo protesta pred Vlado RS in Državnim zborom RS zaradi posega v pravice izgnancev, beguncev in drugih žrtev vojnega nasilja. Kljub nekaj sto prijavljenih za udeležbo na protestu pa smo se na kolegiju DIS 23. julija 2012 odločili, da protesta v juliju in avgustu ne bomo organizirali, ker so poslanci odšli na dopust. Izvajali pa bomo vse druge ukrepe, da bi odpravili odvzem pravic slovenskim izgnancem in beguncem. Vendar pa ostane vprašanje javnega protesta DIS odprto vse do tedaj, dokler ne bodo vrnjene odvzete pravice.
Nekatere Krajevne in Območne organizacije DIS so poslale pisne proteste Vladi RS, Državnemu zboru RS, ministrom in posameznim poslancem. Med njimi je poslala protest predsedniku državnega zbora Sabina Godnič, predsednica KO DIS Komen. Predsednik DZ Gregor Virant je na pismo odgovoril in med drugim zapisal: »Kriza, v kateri se nahajamo in iz katere še kar ni videti izhoda, prav od vseh nas terja zategovanje pasu in nepriljubljene varčevalne ukrepe … Razumem vaša prizadevanja za zaščito pravic slovenskih izgnancev in beguncev, zato sem tudi sledil vaši želji in pismo posredoval podpredsednikom Državnega zbora, vodjem poslanskih skupin in poslancem narodnih skupnosti, pa tudi Odboru za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo. Tudi sam se bom kot predsednik Državnega zbora in kot predsednik Državljanske liste zavzel za to, da se nekatere krivične rešitve, ki jih je prinesel Zakon za uravnoteženje javnih financ, čim prej popravijo.«
Vsa pisma državnim organom in odgovore nanje smo sproti posredovali predsednikom in predsednicam vseh Krajevnih in Območnih organizacij DIS.

Ivica Žnidaršič, prof.
predsednica DIS

 

Priloge:

Odgovor predsednika DZ Gregorja Viranta

Pismo ministru za  delo, družino in socialne zadeve mag. Andreju Vizjaku

Odgovor ministra mag. Andreja Vizjaka

Pismo varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic