Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Obvestila

Sporočilo za javnost s skupščine DIS
27. september 2012

Delegati 85 Krajevnih in Območnih organizacij so se zbrali na sestanku Skupščine Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 dne 27. septembra 2012 in sprejeli sporočilo za javnost

Vlada RS je s predlogom zakonodaje, ki ga je sprejel Državni zbor RS, v letu 2012 posegel v že pridobljene pravice izgnancev in beguncev: z zamikom izplačevanja rente so nam v letu 2012 odvzeli eno rento, ukinili zdraviliško zdravljenje in vsem, ki so uveljavljali pri upokojitveni dobi leta izgnanstva, znižali pokojnine za ta leta glede na višino pokojnine.

Še vedno niso znani ukrepi Vlade RS za izterjavo vojne škode od Zvezne republike Nemčije, da bi lahko sprejeli zakon o poplačilu gmotne vojne škode. Sedaj vlada RS ustanavlja državni holding, ki bo združil vse državno premoženje. Terjamo, da se ugotovi premoženje, ki so ga pustili v Sloveniji Avstrijci in Nemci na račun vojne škode, in da se to premoženje nameni za odškodnine upravičencem.

Letošnji 23. avgust, dan totalitarizmov, ki ga je proglasil Evropski parlament, ima vse preveč poudarka na žrtvah komunizma in premalo na žrtvah in grozotah fašizma in  nacizma, ki sta prizadela ne samo celotno Evropo, ampak ves svet. Nikjer se ne omenja mejnik povzpetja Hitlerja in nacizma in podpis sporazuma med Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo 29. septembra 1938, da se Nemčiji dovoli zasedba Sudetov in dela Češke.

Od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve še nismo dobili pogodbe za sofinanciranje dejavnosti DIS, ki so posebnega  družbenega pomena. Zato je DIS v veliki finančni stiski.

Potrebno je javno in na vse razpoložljive načine opozarjati in protestirati proti nastajanju neonacističnih gibanj in organizacij v svetu, Evropi in Sloveniji. To pričakujemo tako od vladnih kakor tudi nevladnih organizacij in od medijev, da se ne bi ponovile grozote, ki smo jih zaradi fašističnega in nacističnega nasilja doživljali med leti 1920 in 1945.

Vlada je dovolila organizacijo proslave zagovornikov kolaboracije, na državni proslavi pa prepovedala rdečo zvezdo, pod katero so domoljubi v NOB preprečili genocid nad slovenskim narodom.

Z ukrepi Vlade RS se slovenski izgnanci ne strinjamo in jo pozivamo, da preneha z načrtno delitvijo naroda, kršitvami Ustave RS in diskriminacijo drugače mislečih.

Vlada RS naj preneha s spreminjanjem zgodovine in se posveti reševanju krize, za kar doslej ni storila še nič.

Neudeležba predstavnikov Vlade RS na proslavi priključitve Primorske k Sloveniji pomeni sramoto za državo in žalitev naroda s strani vladajoče koalicije.

 

Delegati Krajevnih in Območnih
organizacij DIS na seji Skupščine,
27. 9. 2012 v Ljubljani

« Nazaj

Obvestila
Trenutno ni novic