Arhiv obvestil 2006

Četrti celodnevni seminar za profesorje zgodovine na osnovnih in srednjih šolah.
16. oktober 2006

Seminar bo potekal v soboto 25. novembra 2006 od 9.00 do 16.00 ure v prostorih muzeja slovenskih izgnancev na gradu Rajhenburg v Brestanici pri Krškem.

Obvestilo članom DIS
18. december 2018

Obveščamo vas, da bomo tudi v letu 2019 organizirali izlet v kraje izgnanstva in obisk pokopališč umrlih izgnancev med drugo svetovno vojno.

Sporočilo za javnost iz Skupščine Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, 29. september 2018
18. december 2018

Slovenski izgnanci in begunci smo kot žive priče strahot in nasilja, ki so jih izvajali fašisti in nacisti, ogorčeni, da se v Evropi in pri nas ponovno pojavljajo gibanja fašizma in nacizma. Priča smo poizkusom spreminjanja zgodovine druge svetovne vojne. S popačenjem dejstev se zamegljujejo dogajanja večletne brutalne politike okupacijskih držav. Posamične povojne zunajsodne ukrepe, ki jih obsojamo, se enači s fašističnimi in nacističnimi dejanji. Edini način, da preprečimo ponovitev strahotnih dejanj iz druge svetovne vojne, je ozaveščanje mlajših generacij o času, ko je bil svet izpostavljen in ogrožen zaradi nasilja in genocidne politike fašističnih in nacističnih sistemov.

Sklepi Skupščine DIS, ki je bila 29. 9. 2018 v Ljubljani
18. december 2018

Delegati so sprejeli poročilo o delu DIS od junija 2017 do junija 2018. Delegati so sprejeli tudi program dela Društva izgnancev Slovenije 1941–1945 za leto 2019 z dopolnitvami, da se oblikujejo tudi pokrajinski odbori DIS.