Arhiv obvestil 2019

Premier ob dnevu slovenskih izgnancev: »Nikoli ne bomo mogli razumeti grozot, lahko pa omilimo pomanjkanje spomina na te dogodke.«
7. junij 2019

Na gradu Rajhenburg se je danes odvijala slovesnost v počastitev dneva slovenskih izgnancev. Dan slovenskih izgnancev obeležujemo kot spomin na 7. junij 1941, ko je nemški okupator iz Slovenske Bistrice odpeljal večje število slovenskih izgnancev. Slavnostni govornik, predsednik vlade Marjan Šarec, je uvodoma spomnil, da so bili pomladni dnevi v slovenski zgodovini velikokrat namesto z lepimi dogodki zaznamovani s tragedijami. »Zgodovina slovenskega naroda je velikokrat žalostna zgodovina in največkrat zgodba o tem, kako je bil slovenski narod velikokrat na seznamu tistih, ki so bili pripravljeni za izbris z obličja.«

Pred dnevom izgnancev v Društvu izgnancev Slovenije opozarjajo na neizterjano vojno škodo
3. junij 2019

Slovenci premalo vedo o izgonu Slovencev leta 1941, je pred petkovim dnevom izgnancev dejala predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 Ivica Žnidaršič, ki si želi, da bi se ob tej priložnosti več govorilo o izgnanih. Društvo opozarja tudi na še neizterjano vojno odškodnino od Nemčije in nepovračilo gmotne škode žrtvam vojnega nasilja.

Vabilo na novinarsko konferenco DIS pred dnevom slovenskih izgnancev, prvih množičnih žrtev nacizma in fašizma po genocidni okupaciji Slovenije leta 1941
27. maj 2019

S tragedijo izgona Slovencev se ne politiki, ne zgodovinarji in razni inštituti niso nikoli ukvarjali. Zato tudi nobena vlada Republike Slovenije doslej ni ničesar naredila, da bi izterjala vojno škodo zlasti od Nemčije, ki je plačala le 2% vojne škode, ki je bila bivši Jugoslaviji odobrena na reparacijskih konferencah po drugi svetovni vojni.

7. JUNIJ JE DAN SLOVENSKIH IZGNANCEV – PRVIH MNOŽIČNIH ŽRTEV FAŠIZMA IN NACIZMA
10. april 2019

Prisrčno vabljeni na spominsko prireditev Društva izgnancev Slovenije 1941‒1945 ob dnevu izgnancev. Prireditev bo v petek, 7. junija 2019, ob 11. uri pri zbirnem taborišču za izgon Slovencev v Brestanici pri Krškem.

Pogovor pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju o strahotah druge svetovne vojne
15. april 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 2. aprila 2019 ob 10.30 uri povabil množico dijakinj in dijakov na pogovor o strahotah druge svetovne vojne. Pogovor je bil v veliki dvorani Predsedniške palače.