Arhiv obvestil 2009

2. seja Izvršnega odbora DIS
1. december 2009

Vsem članom Izvršnega odbora Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, predsednici Nadzornega odbora in predsedniku Častnega razsodišča Skupščine DIS

ODLIKOVANJA IN PRIZNANJA PREDSEDNICI DIS
31. avgust 2009

Na prvem evropskem kongresu izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920 do 1945, ki je bil pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, so v prisotnosti več tisoč udeležencev in 11 delegacij društev izgnancev iz evropskih držav podelili predsednici Društva izgnancev Slovenije Ivici Žnidaršič odlikovanja in priznanja.

Türk ob evropskem kongresu izgnancev opozoril na pomen ohranjanja zgodovinskega spomina
6. junij 2009

V Ljubljani se je danes odvil prvi evropski kongres izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920-1945. Nekaj tisoč zbranih v športni dvorani Tivoli je uvodoma nagovoril predsednik republike Danilo Türk, pokrovitelj kongresa. Türk je v govoru opozoril na velik pomen ohranjanja spomina na tragično obdobje druge svetovne vojne.

Zbiramo podatke o rojenih v izgnanstvu in begunstvu
1. september 2009

Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945 želi zbrati podatke o vseh, ki so se rodili v izgnanstvu in begunstvu po 15. februarju 1945 in do povratka v domovino.

Nekaj predlogov sklepov Društva izgnancev Slovenije 1941–1945, ki so jih potrdili na kongresu
6. junij 2009

Na kongresu so obravnavali in sprejeli tudi več predlogov in sklepov.

Vrnjena je pravica do zdraviliško – klimatskega zdravljenja
16. april 2021

V zakonu o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 je vrnjena tudi izgnancem in beguncem pravica do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, ki smo jo imeli do leta 2012.

Knjiga ob 10 obletnici delovanja Mednarodnega odbora
16. april 2021

Knjigo ob 10. obletnici delovanja Mednarodnega odbora izgnancev in beguncev žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945 sta zbrala, napisala in uredila prof. Ivica Žnidaršič in mag. Gregor Kaplan.