Društvo izgnancev Slovenije

DruštvoPravni aktiDejavnostiObvestilaArhiv obvestil VestnikPublikacijePovezaveFoto arhivInformacijski center

Arhiv obvestil 2010

Pismo Hermanu Van Rompuyu, predsedniku Sveta Evrope
8. junij 2010

To pismo Vam pišemo zato, da bi s svojim vplivom in ugledom v Evropski uniji pomagali izgnancem in beguncem v svojih državah pri prizadevanjih za ureditev njihovega statusa, ki je od države do države zelo različen. Prizadevanja, da bi te žrtve dobile vsaj simbolično odškodnino za svoje trpljenje in izgubljeno premoženje ostajajo še vedno nerešena. Preživeli smo se po končani vojni leta 1945 vrnili na požgane, izropane in opustošene domove brez vsega in brez sleherne pomoči.

Več »

SIMPOZIJ V PRAGI O FAŠISTIČNEM IN NACISTIČNEM NASILJU MED DRUGO SVETOVNO VOJNO V SLOVENIJI
7. maj 2010

V soboto, 27. marca 2010, je bil na Češkem v Pragi simpozij, ki ga je organiziralo društvo »Krog državljanov Češke republike, izgnanih leta 1938 z obmejnih ozemelj«. Na simpoziju je bil govor o zamolčanem sporazumu med Hitlerjem, Italijo, Francijo in Anglijo, ki je bil sklenjen 29. septembra 1938 o priključitvi Sudetov k tretjemu rajhu in nacističnemu nasilju nad Čehi v času okupacije celotne Čehoslovaške, ki se je zgodila leta 1939.

Več »

Pismo Generalnemu sekretarju Organizacije združenih narodov BAN KI-MOONU
8. junij 2010

Pričakujemo, da bo Organizacija združenih narodov v svojih zelo razvejanih organih dajala na dnevne rede prioretetno uvrstila tudi vprašanje skrbi za žrtve fašizma in nacizma in poravnavo vojne škode ter vlagala napore za preprečevanje nastajanja novih fašističnih in nacističnih organizacij.

Več »

OTVORITEV RAZSTAVE O PRISILNEM DELU MED DRUGO SVETOVNO VOJNO
17. april 2010

Velika udeležba na odprtju razstave 16. aprila 2010 v nemškem mestu Rudolstadt o prisilnem delu v tem mestu med drugo svetovno vojno. Pri pripravi in odprtju razstave so sodelovali Thürnski državni arhiv. Mestni arhiv Rudolstadta, mesto Rudolstadt in Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945. Na razstavi je sodelovala tudi delegacija DIS v sestavi mag. Franc Žnidaršič, Zdenka Kaplan in Alojz Rupar, saj razstava prikazuje prisilno delo Slovencev v tem mestu. Njihovi govori so še osvetlili trpljenje slovenskega naroda med drugo svetovno vojno.

Več »

Deklaracija, sprejeta na Mednarodni konferenci v Ljubljani
8. junij 2010

Deklaracija o škodljivih posledicah spreminjanja zgodovine in večji skrbi za žrtve fašizma in nacizma v Evropi in protest proti nastajanju novih fašističnih in nacističnih organizacij.

Več »

1 2

Arhiv obvestil po letih

Obvestila
Trenutno ni novic